back to top
2024. május 04. 21:40
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Nyerő projektet fogok keresni, nem számít a név

Marc Márquez: Nyerő projektet fogok keresni, nem számít a név

Marc Márquez reagált Jorge Lorenzo elméletére, miszerint a Ducatihoz fog igazolni, és kijelentette, hogy bár a Honda a prioritás, elsősorban győzni szeretne. A nyolcszoros világbajnok azt is elmondta, hogy mi a célja a mugellói hétvégén.

Bár még 2024 végéig szerződés köti a Hondához, Marc Márquez jövője már most foglalkoztatja a MotoGP újságíróit, illetve nézőit. Az elmúlt időszakban több gyártó is felmerült vele kapcsolatban, ám a KTM, az Aprilia és a Ducati felől is cáfolták, hogy vele terveznének. A spanyol versenyző a bolognai gyártóval kapcsolatos pletykákra reagált, amelyeket legutóbb Jorge Lorenzo indított be.

Lorenzo szerint a tavalyi Bagnaia-bravúrt idén egy másik Ducati-pilóta viszi majd véghez

Az ötszörös világbajnok nemrég kijelentette, hogy szerinte honfitársa akkor is csatlakozni fog a Ducatihoz, ha ez azt jelenti, hogy egy szatellitcsapatnál lesz kénytelen versenyezni, és anyagilag sem jár majd jól vele. Márquez korábban már hangsúlyozta, hogy szeretne a Hondánál maradni, de az elsődleges célja a győzelem, amit most lényegében megismételt.

„Jorge jó versenyző volt, de majd meglátjuk, hogy jósnak is jó-e – kezdte humorosan a választ a csütörtöki sajtótájékoztatón. – A viccet félretéve, a Hondával szerződésem van a következő évre, és teljes mértékben elkötelezett vagyok irántuk. Számomra mindig is ők lesznek az A-terv, ugyanakkor mindig egy nyerő projektet fogok keresni. Nem számít, hogy milyen színekben, milyen néven vagy hol. Tudom, hogy múlnak az évek, ezzel minden versenyző esetében tisztában vagyunk. Mindenesetre a legjobb formámat nyújtom, és a negyedik karműtétnek is alávetettem magam, hogy megpróbáljak visszatérni a legjobb állapotomba fizikai szempontból, és itt vagyok. Készen állok arra, hogy a bajnoki címért küzdjek, és az A-tervem az, hogy a Hondánál maradjak.”

Márquez egész pályafutása során hűséges volt a Hondához, olyannyira, hogy aha minden jól megy, akkor az Olasz Nagydíj hétvégéjén pont Lorenzót fogja megelőzni az egy gyártó színeiben teljesített futamok ranglistájának harmadik helyén, hiszen jelenleg mindketten 156-nál állnak, csak éppen utóbbi a Yamahával. A 30 éves motoros leszögezte, hogy ha teheti, akkor a japánoknál maradna.

„Mindig is ez volt a prioritás – fogalmazott. – Amikor 2019-ben aláírtam a Hondával [a szerződéshosszabbítást], abban az évben minden futamon a dobogón zártunk, kivéve azt az egyet, amin Austinban kiestünk. Továbbra is hiszek a Hondában. Igaz, hogy nehéz helyzetben vagyunk, és javulnunk kell az ellenfeleinkkel szemben, de még így is versenyképesek voltunk Le Mans-ban. Nem nézem a Honda többi [versenyzőjének] az eredményeit, magamra figyelek, és megpróbálok száz százalékot nyújtani. Lesz időnk beszélni a jövőről, de most 2023-at írunk, jövőre pedig 2024 lesz. Van időnk.”

Márquez a szezon során először teljesíthet két futamhétvégét egymás után (bár a Francia és az Olasz Nagydíj között négy hét telt el), hiszen Portimãóban megsérült. A spanyol versenyző eddig csupán egy futamot nyert Mugellóban, tavaly pedig az volt az utolsó viadala a negyedik karműtétje előtt. Az első edzésen a kilencedik helyen zárt, 201 ezreddel lemaradva az élen záró öccsétől, Álex Márqueztől.

Álex Márquez nyitott az élen Mugellóban, a gyári Ducatik nagyon hátul kezdtek

„2022-ben a mugellói nagydíj volt pályafutásom egyik legnehezebb versenye, mert fejben Amerikában, egy kórházban voltam, a testem pedig itt volt a MotoGP-motoron. Még így is az első tízben tudtam végezni. Majd meglátjuk, hogy idén [mi lesz]. Nem az a cél, hogy a legjobb tízben legyek, hanem az, hogy megpróbáljak közelebb kerülni az élmezőnyhöz. Igaz, hogy nyolc Ducati és két Aprilia van, akik nagyon gyorsak és rendkívül jól motoroznak, de majd megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani, mint le Mans-ban.”