back to top
2024. május 02. 09:56
KezdőlapMotoGPHatalmas megtiszteltetésben részesült Andrea Dovizioso

Hatalmas megtiszteltetésben részesült Andrea Dovizioso

Andrea Dovizioso most már hivatalosan is MotoGP-legenda. A 2004-es szezon 125 köbcentis világbajnoka elmondta, hogy mit társít ehhez a kitüntetéshez.

Andrea Doviziosót a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna vezérigazgatója, Carmelo Ezpeleta az Olasz Nagydíj előtt hivatalosan is MotoGP-legendává avatta. A 2017-es mugellói győztes meglepődött, amikor megtudta, hogy milyen megtiszteltetésben részesül.

„Nem számítottam rá. Ez egy kicsit a jellememből fakad, mert hajlamos vagyok sok mindent lekicsinyelni, és nem tulajdonítok akkora jelentőséget a dolgoknak. Szóval én magam nem éreztem annyira fontosnak, hogy megkapjam ezt a díjat.”

„Próbálom megérteni az emberek reakcióit, mert hajlamosak elfelejteni téged, amikor visszavonulsz, de én teljesen ellentétes helyzetben találtam magam. Most sokkal többen keresnek meg, mint az utolsó két évemben, amikor még versenyeztem. Rájöttem, hogy valami fontosat közvetítettem számukra. Sok küzdelemre emlékeznek, különösen a Ducatival való pályafutásom végén. Erre nagyon büszke vagyok.”

„Úgy éreztem, hogy az emberek akkor jönnek rá, ki is voltál, ha már nem versenyzel. Ezt a szempontot kapcsoltam össze ezzel a díjjal, mert sokan nyertek nálam többet. Ha a bajnoki címeket nézzük, csak egy van” ─ utalt mosolyogva a 2004-es 125 köbcentis világbajnoki címére.

Dovizioso összesen 24 futamot nyert világbajnoki pályafutása során, ebből 15-öt a MotoGP géposztályban. Összesen 103 alkalommal állhatott fel a dobogóra. Ezzel egyike annak a mindössze tíz versenyzőnek, akinek több mint 100 top3-as eredménye van. Szintén figyelemre méltó: 2002-es, állandó versenyzőként való világbajnoki debütálása óta Dovizioso a 2020-as szezonzáróig egyetlen futamot sem hagyott ki, és 326 nagydíjon indult zsinórban.

2017-ben, 2018-ban és 2019-ben minden alkalommal a második helyen zárt Marc Márquez mögött az összesítésben, így királykategóriás bajnoki címet nem szerzett:

„Közel lenni a bajnoki címhez, egy elég erős versenyző ellen, tényleg a legjobb befejezése volt a karrieremnek.”

„Nagyszerű versenyző vagy, de még jobb ember” ─ illette elismerő szavakkal az olaszt Carmelo Ezpeleta.

„A kapcsolatunk mindig fantasztikus volt. Sok ötletet adtál nekünk, és nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Hírességek Csarnokában köszönthetünk.”

A mugellói sajtótájékoztató alatt Dovizioso folyamatosan a táblát nézegette, amelyen a MotoGP legendáinak nevei szerepeltek, akikhez most csatlakozott.

„Ezek rendkívül meghatározó alakok nevei. Már-már egy kicsit zavarban vagyok, hogy immáron én is közéjük tartozom.”