back to top
2024. május 06. 03:00
KezdőlapMotoGPHeves kézmozdulatok, rekordidő, hiányos mezőny ─ avagy így szerezte meg Bagnaia a...

Heves kézmozdulatok, rekordidő, hiányos mezőny ─ avagy így szerezte meg Bagnaia a rajtelsőséget hazai közönség előtt

Az eső szerencsére nem érkezett meg, így szinte semmi és senki nem állhatott Pecco Bagnaia és a pole pozíció útjába. Kivéve Marc Márquezt, aki kellően felbosszantotta a Ducati versenyzőjét.

Valentino Rossival a pálya mellett vette kezdetét a MotoGP mezőnyének időmérő edzése szombat délelőtt. A pénteki eredmények alapján meglepő nevekkel találkozhattunk a Q1-es névsorban. Mindkét Yamaha képviseltette magát az időmérő edzés első szakaszában, valamint a hétvégét meglehetősen jól indító Álex Márquez is kicsúszott az egyenes ági továbbjutók közül tegnap.

Joan Mir pénteken a tizenkettedik bukását szenvedte el hatodik versenyhétvégéjén a Honda RC213V-vel. A jobb kezében érzett fájdalom okán ellátogatott orvosi központba, ahol a vizsgálatok egy kisebb csontsérülést mutattak ki a kisujján. A mallorcai pilóta a csapattal egyetértésben úgy döntött, kihagyja a mugellói hétvége további részét.

Augusto Fernández az időmérő edzést megelőzően óriásit bukott, melynek következtében piros zászlóval meg kellett szakítani a körözést. A spanyol pilóta szerencsére sérülés nélkül megúszta az esetet.

A Q1-et Álex Márquez kezdte a legjobban, egy 1:45.298-as idővel, mögötte Franco Morbidelli érkezett közel fél másodperces lemaradással. Minden pilóta visszatért a bokszba, majd Jack Miller hajtott ki először a pályára kevesebb mint 6 perccel az edzés vége előtt. A négyes szektorban sárga zászló jelent meg Raúl Fernández bukása miatt. A spanyol versenyző szerencsére saját lábán távozott.

Az edzés utolsó etapjában Maverick Viñales kiütötte Morbidellit a továbbjutók közül, de nem sokáig örülhetett a második helynek, ugyanis érkezett Jack Miller, és maga mögé utasította a spanyolt. Fabio Quartararo körideje mindössze az ötödik helyre volt elég, így Álex Márquez, valamint Miller jutottak tovább a Q2-be.

Marc Márquez Marc Bezzecchi szélárnyékában kezdte meg gyors körét az időmérő edzés második szakaszában. A visszatérő, Enea Bastianini a hármas szektorban elesett, majd azon volt, hogy minél gyorsabban visszajusson a bokszba. Az első gyors körök alapján Bezzecchi állt az élre egy 1:45.372-es idővel.

Bagnaia jó ütemben érkezett a következő gyors körére, de Marc Márquez pont akkor hagyta el a bokszutcát, mikor az olasz megérkezett mögé. A Ducati pilótája heves kézmozdulatokkal fejezte ki nemtetszését.

Bagnaiának sikerült átvennie a vezetést, nyomában Marc Márquezzel. A Q2 végéig senkinek nem sikerült megközelítenie az olasz rekordidejét, mellyel Quartararo két évvel ezelőtti csúcsát adta át a múltnak. A harmadik helyet Álex Márquez szerezte meg.

Az edzés végeredménye: