back to top
2024. május 06. 05:05
KezdőlapMotoGPMarc és Álex Márquez is kiesett, Bagnaia sima győzelemmel növelte előnyét a...

Marc és Álex Márquez is kiesett, Bagnaia sima győzelemmel növelte előnyét a vb-n

Francesco Bagnaia nyerte az Olasz Nagydíjat a MotoGP-ben, mögötte a Pramac versenyzői, Jorge Martín és Johann Zarco zártak. A futam elején Marc, a közepén pedig Álex Márquez bukott saját magától, Marco Bezzecchi pedig gyengén szerepelt.

Az Olasz Nagydíj záró felvonásaként a MotoGP főfutamát is megrendezték. A szombati sprintversenyhez képest annyi változás történt a rajtrácson, hogy Álex Márquez a harmadik helyett a hatodik helyről indul, mivel most tölti le a Le Mans-i első kanyar miatt kapott rajtbüntetését. Ennek következtében Luca Marini, Jack Miller és Jorge Martín egyaránt egy-egy pozíciót lépett előre, előlük pedig Francesco Bagnaia és Marc Márquez indulhatott. Ami a gumiválasztást illeti, Jonas Folgert leszámítva az egész mezőny kemény első abroncson rajtolt, a Tech3 pilótája a közepes mellett döntött. Hátulra az első hétből a két VR46-versenyző és Bagnaia a közepes, a többiek a lágyat választották.

Az esős sprintverseny sem fogott ki a világbajnoki címvédőn, Bagnaia hazai pályán is tarolt

A rajtnál Miller jött el a legjobban, és a pálya szélén mindenkit megelőzött. Bagnaia azonban a 2-es kanyar előtt visszavette a vezetést. Marini maradt a harmadik, Marc Márquez viszont visszaesett az ötödik helyre. A következő kör elejére azonban Martín már a második helyre, miután Marinit és Millert is maga mögé utasította. Bezzecchinek nem sikerült jól a rajt, és egy pozíciót visszaesett.

Bagnaia és Martín egyre jobban elhúztak a többiektől, mögöttük viszont öldöklő küzdelem zajlott. Álex Márquez bevetődött a többiek mellé, ám végül lesodródott az ideális ívről, így visszaesett a hetedik helyre. Nem sokkal később azonban sikerült megelőznie a két gyári KTM-et, így ismét feljött a bátyja mögé.

A 6. körben Marc Márquez megint nem bírta, és a 15-ös kanyarban lesodródott az ívről, majd elesett. A nyolcszoros világbajnok statisztikája eddig nem túl szép ebben a tekintetben: a portimãói sérülése után három futamot kihagyott, míg a másik hármat nem tudta befejezni, így eddig csak a sprintversenyeken szerzett pontokat.

Nem sokkal később Bezzecchi megelőzte Millert, de aztán mind az ausztrál pilóta, mind Aleix Espargaró elment mellette. Az Aprilia pilótáját szinte azonnal újra maga mögé utasította, de aztán a spanyol versenyző ismét megelőzte őt. Bezzecchi ekkor a kilencedik helyen állt, és figyelembe véve, hogy Bagnaia vezetett, nem nézett ki jónak a helyzete.

A 11. körben újabb versenyző esett ki Miguel Oliveira személyében. Nem sokkal később Álex Márquez a San Donatóban megtámadta Marinit, és bár egy pillanatig előtte volt, a VR46 motorosa végül hárította a próbálkozást. Ezt követően viszont már összejött az előzés, viszont a következő körben ki tudta védekezni Johann Zarco kísérletét.

A 15. körben viszont jött az újabb dráma, és az ifjabbik Márquez is bukott, egészen pontosan a 2-es kanyarban. Innentől kezdve Marini és Zarco csatája a dobogó legalsó fokáért zajlott, és az olasz pilóta továbbra is maga mögött tartotta riválisát. Egészen a 18. kör utolsó kanyarjáig, amikor Marini elkövetett egy kisebb hibát, de a célegyenes végén az olasz versenyző visszavette a harmadik helyet. Pár kanyarral később viszont a Pramac motorosa egy agresszív manőverrel végleg eldöntötte a küzdelmet.

Bagnaia előnye a végére lecsökkent, de így is 1 másodpercnél nagyobb különbséggel győzött, és bár Zarco 1 másodpercen belülre került csapattársával szemben, végül Martín lett a második, ő a harmadik. Marini lett a negyedik, Bezzecchi viszont csak a nyolcadik pozícióban zárt, így a címvédő 21 pontosra növelte az előnyét az összetettben a VR46 pilótájával szemben.

A MotoGP mugellói futamának végeredménye