back to top
2024. május 02. 19:19
KezdőlapMoto2Első körös dráma és ökölrázás után Acosta hatalmas fölénnyel nyert Mugellóban

Első körös dráma és ökölrázás után Acosta hatalmas fölénnyel nyert Mugellóban

Pedro Acosta magabiztosan nyerte az Olasz Nagydíjat a Moto2-es kategóriában Tony Arbolino előtt. A kiválóan rajtoló Sam Lowest hamar kiütötte Alonso López, az első kanyarban pedig hárman is elestek.

A Moto3-asok futama után a Moto2 géposztályában is megrendezték a versenyt Mugellóban. Az időmérőn Arón Canet 1:50.796 másodperccel szerezte meg a pole pozíciót, és bár utána bukott, aminek következtében megsérült az ujja, elindulhatott a viadalon. Pedro Acosta 159 ezreddel kapott ki tőle, míg a harmadik helyet Sam Lowes szerezte meg. Csapattársa, az összetett élén álló Tony Arbolino csupán a tizedik pozícióból várhatta a 19 körös küzdelmet.

Cenetet aztán Acosta és Lowes is lerajtolta, a vezetést utóbbi vette át, miután belülről elment mellette. A mezőny nem úszta meg a bukást: Fermin Aldeguer elesett, és motorja magával vitte Darryn Bindert és Jeremy Alcobát is. Sőt, még ugyanabban a körben Acosta visszaelőzte Lowest, akit Alonso López is megtámadott, és a 11-es kanyarban kiütötte őt. A brit versenyző a földről felkelve rázta az öklét ellenfele felé.

López a 4. körben töltötte le a rá kiszabott hosszú körös büntetést, de elmérte, ezért a kavicságyba sodródott, aminek következtében egyrészt jóval többet veszített, másrészt meg kellett ismételnie a szankciót, így egészen a tizenegyedik helyig esett vissza. Arbolino időközben már a második helyen haladt, miután a 2. körben megelőzte Canetet, aki mellett aztán az 5. körben Filip Salač is elment.

Acosta ekkorra már több mint 2 másodperccel vezetett Arbolino előtt, miközben mögötte tovább csatáztak az ellenfelei. A 6. körben Sergio García utasította maga mögé Jake Dixont, és jött fel az ötödik pozícióba. A GasGas Aspar motorosa azonban három körrel később visszavette a pozícióját. Még hátrébb, a 10. körben Zonta van den Goorbergh esett el.

Az élmezőnyben Acosta már 3,5 másodperc fölé növelte az előnyét Arbolinóval szemben, míg García Lópezzel, Celestino Viettivel és Manuel Gonzálezzel szemben is pozíciót vesztett a 13. körben. Nem sokkal később Salač kétszer is hibázott, aminek következtében leszakadt Arbolinóról, Canet megelőzte őt, és Dixon is utolérte, majd a 15. körben meg is előzte.

Ugyanebben a körben a KTM Ajo egyik versenyzője elesett, de nem Acosta, hanem Albert Arenas bukott. A futam éllovasa ellenben tovább növelte előnyét, és magabiztosan motorozott szezonbeli harmadik győzelme felé. Arbolino szintén őrizte a második helyet, a dobogó legalsó fokáért viszont nagy csata alakult ki. Vietti és Dixon oda-vissza helyet cseréltek, előbbi aztán le is maradt a brit pilótától, aki nagyon közel volt Canethez.

Acosta végül több mint 6 másodperccel győzte le Arbolinót, így megerősítette második helyét a tabellán, és 20 pontra megközelítette az olasz versenyzőt. Ami a harmadik helyet illeti, Dixon elhappolta a dobogót Canettől, miután az utolsó körben megelőzte. Acosta egyébként ötletes módon egy pizzás dobozzal ünnepelt, de mint kiderült, üres volt.

A Moto2 mugellói futamának végeredménye