back to top
2024. május 03. 00:11
KezdőlapMoto3Szoros küzdelem után, utolsó pillanatos előzéssel új futamgyőztest avatott a Moto3

Szoros küzdelem után, utolsó pillanatos előzéssel új futamgyőztest avatott a Moto3

Deniz Öncü nyerte a Német Nagydíjat a Moto3-ban, miután az utolsó kanyarban megelőzte Szaszaki Ajumut. A harmadik helyet Daniel Holgado szerezte meg, aki továbbra is vezet az összetettben.

Szokás szerint a Moto3 futamával indult a versenyek sora a Német Nagydíj zárónapján. A pole pozíciót Szaszaki Ajumu szerezte meg, aki Moto3-as pályarekordot jelentő 1:25.130-cal, 1,092 másodperces előnnyel bizonyult a leggyorsabbnak. Mellőle Deniz Öncü, valamint Iván Ortolá indulhatott. A negyedik helyet az újonc Collin Veijer szerezte meg, míg az ötödiket David Muñoz, de utóbbit a rajtrács végére sorolták, és egy hosszú körös büntetést is kapott, mivel az ideális íven túl lassan ment. Ennek köszönhetően a bajnokság éllovasa, Daniel Holgado a hatodik pozícióból rajtolhatott.

A rajt után Veijer vette át a vezetést, de hamar visszaesett, elsősorban azért, mert Öncü kicsit megtolta a motorját. Szaszaki ezzel visszavette a vezetést, mögötte pedig Öncü és Ortolá motorozott. Utóbbit aztán hamarosan megelőzte Holgado, aki így átvette a harmadik helyet. A 3. körben aztán Veijer sorsa megpecsételődött, ugyanis a 12-es kanyarban elesett.

Egy körrel később a bajnoki listavezető Öncü mellett is elment, míg hátrébb David Alonso előzte meg Jaume Masià-t az ötödik helyért, de hamarosan helyet cseréltek. Az 5. körre Szaszaki már több mint 1 másodperccel elhúzott üldözőitől, mögötte viszont hatalmas volt a küzdelem. Egy körrel később ismét helycsere történt, és Öncü visszatért a második pozícióba.

Öncü aztán lélegzetvételhez jutott, míg Holgadóra Ortolá esett rá. Mögöttük Jamanaka Riuszej maga mögé utasította Stefano Nepát az ötödik helyért, az olasz pilótát aztán Diogo Moreira is megelőzte. A brazil motoros a 10. körben japán ellenfele mellett is elment, de csak pár másodperc erejéig, utána a GasGas motorosa visszavette az ötödik helyet.

Féltávhoz közeledve Öncü egyre közelebb került Szaszakihoz, míg Holgadót már több mint 3 és fél másodperccel leszakította magáról. Fél másodperc környékén viszont sokáig állandósulni látszott a különbség, A 14. körtől viszont tovább csökkent a differencia, és egy körrel később már csak 3 tized volt a török versenyző lemaradása, pár kör múlva pedig már ott lihegett riválisa nyakában, de támadni jó ideig nem tudott.

Öncü aztán nem tudott érdemben támadni, egészen az utolsó körig, amikor az utolsó kanyarban elment Szaszaki mellett, és megszerezte pályafutása első győzelmét a Moto3-ban, illetve a gyorsaságimotoros-vb-n. A harmadik helyért szintén szoros volt a küzdelem, de Ortolá nem tudta megelőzni Holgadót, az ötödik pozíciót pedig Alonso szerezte meg. A bajnokságot továbbra is Holgado vezeti.

A Moto3 sachsenringi futamának végeredménye