back to top
2024. május 19. 14:01
KezdőlapMotoGPBezzecchi-fölényt és dühös Bagnaiát hozott az asseni nyitány a MotoGP-ben

Bezzecchi-fölényt és dühös Bagnaiát hozott az asseni nyitány a MotoGP-ben

Marco Bezzecchi zárta az élen a Holland TT első edzését a MotoGP-ben, Maverick Viñalest és Álex Márquezt megelőzve. Fabio Quartararo ott van az első tízben, ellentétben a láthatóan ideges Francesco Bagnaiával, valamint Marc Márquezzel.

A Moto3 és a Moto2 után a MotoGP mezőnye is bemutatkozott a Holland TT-n, hiszen a királykategóriában is megrendezték az első edzést. Ami a mezőny összetételét illeti, Joan Mirt Iker Lecuona, Álex Rinst Stefan Bradl, míg Pol Espargarót Jonas Folger helyettesíti a hétvégén, Lorenzo Savadori pedig szabadkártyával indul a gyári Aprilia színeiben.

Az első mért kör Johann Zarcóé volt, a francia pilóta 1:37.268 másodperccel nyitott. Mindez persze nem volt mérvadó, nem véletlen, hogy sokan javítottak utána: az első próbálkozások után Luca Marini állt az élen, aki 1:36.289-es idejével 77 ezreddel múlta felül Francesco Bagnaiát.

Ezt követően persze tovább javultak a körök, és a héten lábujjtörést szenvedő Fabio Quartararo vette át a vezetést, akit Enea Bastianini és Marini követett. Nem sokkal később viszont már a VR46 másik versenyzője, Marco Bezzecchi ugrott az eredményjelző tetejére. A 24 esztendős motoros 1:33.961-et motorozott, 175 ezreddel megelőzve Quartararót.

Bezzecchi aztán tovább javított, és 1:33.585-re faragta le a leggyorsabb kört, 88 ezreddel megelőzve Miguel Oliveirát. Az RNF Aprilia pilótáját Marini taszította le a második helyről, aki csupán 4 ezreddel maradt el csapattársától. 12 perc elteltével aztán a bajnokság harmadik helyezettje ismét gyorsult, és 1:33.298-cal erősítette meg vezető pozícióját.

Zarco aztán megelőzte Marinit, de csupán 2 ezreddel sikerült felülmúlnia, így lemaradása 289 ezred volt Bezzecchivel szemben. Bő negyedóra elteltével aztán megtörtént az első bukás: Augusto Fernández a 10-es kanyarban bukott, de szerencsére nem esett baja. Oliveira aztán szintén elesett, ő az 1-es kanyar áldozata lett.

20 perc után Nakagami Takaaki jött fel a második pozícióba, de ő is csak 6 ezreddel előzte meg a Pramac motorosát. Marini aztán ugyancsak javított, és 73 ezredre feljött csapattársa mögé, miközben Bastianini szintén elesett, Oliveirához hasonlóan az 1-es kanyarban. Pár perc múlva Zarco járt pórul, akit korábbi márkatársa, Jack Miller szállított vissza a bokszba.

Bő 15 perccel a vége előtt Bezzecchi megint javított, és 1:32.725-ös kört futott, míg Maverick Viñales 392, Quartararo pedig 632 ezreddel maradt el tőle. A hajráig aztán nem változott az élmezőny sorrendje, de 4 perccel a vége előtt Martín javított. Aztán ugyanezt megtette Bezzecchi és Viñales is: előbbi 1:32.506-tal vezetett, 364 ezreddel megelőzve a gyári Aprilia pilótáját, és 561-gyel a Pramacét.

A VR46 motorosa utána tovább menetelt, és 1:32.246-ot motorozott, míg a második helyre Álex Márquez jött fel, 368 ezredes hátrányban. Azonban ez csak ideiglenes volt, mert Viñales 54 ezreddel gyorsabb volt nála. Márquez maradt a harmadik, mögöttük pedig Zarco, Quartararo, Marini, Nakagami, Martín, Miller és Aleix Espargaró lett az első tíz sorrendje. Bagnaia csupán a tizenkettedik helyen zárt, és dühös kézmozdulatai is jelezték, hogy nem elégedett. Marc Márquez pedig csupán a huszonegyedik pozícióban zárt, miután a leggyorsabb körét (amely szintén nem lett volna elég az első tízre) elvették, miután a 15-ös kanyarban kiszélesítette a pályát.

A MotoGP első asseni edzésének végeredménye