back to top
2024. július 27. 02:45
KezdőlapMotoGPOliveira változtatna az idén bevezetett sprintfutamos hétvége formátumán

Oliveira változtatna az idén bevezetett sprintfutamos hétvége formátumán

Miguel Oliveira kijelentette, szerinte jobb lenne, ha a MotoGP-hétvégék első edzésének nem lenne tétje. Az RNF Aprilia versenyzője azzal érvelt, hogy ez esetben több új alkatrészt ki lehetne próbálni.

Jelentős újítást vezetett be a MotoGP az idei évben, hiszen 2023-ban minden hétvégén rendeznek sprintfutamot. Mindez pedig a hétvége korábbi részére: az időmérőt nyilvánvaló okokból korábban kell megtartani, mint ahogyan a negyedik tréningre sincs idő, de az új formátum már a pénteki első két edzésre is hatással van, hiszen a mezőny tagjainak más hozzáállással kell pályára gurulniuk, mint az eddigi években.

A tavalyi évig a harmadik edzés döntött arról, hogy melyik tíz pilóta kerül azonnal a Q2-be, és kiknek kell már a Q1-ben kiharcolniuk ezt. Ezzel kapcsolatban felmerültek aggályok, mondván, a korai időpont miatt túlságosan hideg az aszfalt, ami veszélyessé teszi, hogy a versenyzők kockázatot vállaljanak. Nos, idénre ez megváltozott, de ez sem mindenkinek nyerte el maradéktalanul a tetszését.

A jelenlegi szabályok értelmében már az első két edzés „kombinált” ideje számít, vagyis egyszerűbben fogalmazva a legjobb kör, függetlenül attól, hogy azt az adott motoros melyik gyakorláson érte el. Normál körülmények között az első tíz helyezett rendre a második tréningen futja meg a legjobb idejét, de előfordul, hogy már az elsőn meg kell hajtani a motort, amennyiben fennáll a veszélye az esőnek. Ez esetben ugyanis a második edzés értelmét veszti abból a szempontból, hogy a vizes pályán nem lehet gyorsulni a délelőtt elért időkhöz képest.

MotoGP, Miguel Oliveira, Spanyol Nagydíj 2023
Oliveira változtatna a szabályokon (Fotó: MotoGP Media)

A nézők szempontjából ez nem mondható rossznak, hiszen mondhatni, hogy így az egész pénteki napnak van tétje. A versenyzőknek és főleg a mérnökök szemszögéből nézve viszont már más a helyzet, hiszen így kevésbé tudnak kísérletezni. Éppen ezért Miguel Oliveira azon a véleményen van, hogy az első edzésnek egyáltalán ne legyen tétje, és kapja vissza a „szabadedzés” nevet.

„Akkor legalább ott lenne a péntek délelőtt, amikor többé-kevésbé szabadon kipróbálhatnánk valami újat, ha van [új] alkatrészünk – fogalmazott. – Igen, támogatnám, hogy [a péntek délelőtt] ne döntsön a Q1-be, illetve Q2-be való bejutásról. Mindenesetre alkalmazkodnunk kell. [Bármi] is legyen a formátum, a lehető legjobban meg kell oldanunk. Ez a munkánk.”

Az persze valószínűtlen, hogy a döntéshozók már az idei évre változtatnának ezen a szabályon, hiszen mindez csak akkor merülhetne fel, ha a versenyzők tömegesen fogalmaznák meg az aggályaikat, és ezek leginkább biztonsági kérdéseket vetnének fel. Erről nincs szó, de az már könnyen előfordulhat, hogy a 2024-es idényre vonatkozóan átgondolják a formátumnak ezt a részét.