back to top
2024. május 02. 07:12
KezdőlapSuperbikeMegtört a Ducati-átok Doningtonban, Bautista 12 év után győzelemre vezette az olaszokat

Megtört a Ducati-átok Doningtonban, Bautista 12 év után győzelemre vezette az olaszokat

Álvaro Bautistának sikerült megtörnie a jeget Doningtonban. Pénteken még szkeptikusan nyilatkozott esélyeiről, és úgy érezte, Rea és Razgatlıoğlu ellen nem biztos, hogy lesz ellenszere, mégis felülkerekedett riválisain. 

A pénteki nap második felét elmosta az eső, így a pilótáknak szinte csak a szombat délelőtt állt rendelkezésre, hogy a délutáni futamra hangolódjanak. Az újraaszfaltozott pálya szintén nem könnyítette meg a versenyzők dolgát, de az időjárás szerencsére nem állt az útjukba a futam rajtjakor.

Álvaro Bautista kapta el a legjobban a rajtot, szorosan a nyomában Jonathan Rea-vel, mögöttük Danilo Petrucci és Toprak Razgatlıoğlu érkezett. Egy körrel később Bautistának ki kellett szélesítenie a sikánt, melynek eredményeképp Rea rögtön megelőzte őt. Petrucci elveszítette harmadik helyét, mivel mind Razgatlıoğlu, mind Lowes elment mellette. A török versenyző azonnal ostromolni kezdte Bautistát, és sikerült átvennie a második helyet a spanyoltól.

Razgatlıoğlu egymás után motorozta a jobbnál jobb köröket, és lassan célkeresztbe vette az élen haladó Rea-t. 18 körrel a leintés előtt a török versenyző megunta az üldöző szerepét, és átvette a vezetést a Kawasaki pilótájától, ám amíg ők macska-egér harcot vívtak egymással, Bautista felzárkózott rájuk.

Rea komoly bevetődéssel indított támadást Razgatlıoğlu ellen, de a török azonnal vissza tudott vágni. Ennek eredményeképp az élmezőny még inkább összerázódott. Lowes Bautistát kezdte el szorongatni. Az első hét versenyző két másodpercen belül haladt egymás mögött. A spanyol úgy döntött, inkább előre menekül, így megelőzte először Rea-t, majd a Yamaha versenyzőjét is.

A mezőny egyre csak gyorsult, Bautista új pályarekordot állított fel, és sikerült valamelyest leszakítania magáról Razgatlıoğlut. Rea lemaradása közel másfél másodpercre duzzadt a harmadik helyen.

Bautista óriási előnyt motorozott ki Razgatlıoğlu előtt, a negyedik helyért eközben Lowes és Petrucci csatázott. A két pilóta fél másodperccel Rea mögött haladt, így a Kawasaki versenyzője nem érezhette magát biztonságban. Petrucci fokozatosan faragta a hátrányát Rea-vel szemben.

Négy körrel a vége előtt az olasz felért versenytársára, de nem tudta megelőzni. Bautista eközben megnyugtató előnyben kezdte meg az utolsó kört, közel négy másodpercet vert a mögötte érkező Razgatlıoğlura. A spanyol a 15. győzelmét szerezte ebben a szezonban, a harmadik helyen pedig Rea zárt.

A futam végeredménye: