back to top
2024. május 06. 19:20
KezdőlapSuperbikeMegtörik Bautista dominanciája Doningtonban, vagy egy 12 éve tartó nyeretlenségi sorozat szakad...

Megtörik Bautista dominanciája Doningtonban, vagy egy 12 éve tartó nyeretlenségi sorozat szakad meg?

Tizenkét éve egyetlen Ducati-pilóta sem nyert Doningtonban, még Álvaro Bautista sem, amikor 16 győzelemmel és 31 dobogós helyezéssel megnyerte a 2022-es Superbike-világbajnokságot. Egy évvel ezelőtt a spanyol az első futamon bukott, a Superpole-on negyedik lett, a második versenyen pedig a dobogó második fokára állhatott fel. A statisztikák ismeretében Bautista a szezon hatodik találkozójára is óvatosan tekint.

Álvaro Bautista számára nem igazán úgy kezdődött a hétvége, ahogy arra a spanyol számított. Vagy mégis? A Ducati versenyzőjének még nem sikerült nyernie Doningtonban, ahogy más márkatársának sem az elmúlt tizenkét évben, így Bautistát nem lepte meg a kissé halvány teljesítménye. A pénteki nap kombinált eredményei alapján mindössze a nyolcadik helyet szerezte meg, és több mint fél másodperccel maradt el a tegnapi győztes, Jonathan Rea-től.

Szombat reggelre azonban Bautista valósággal megtáltosodott, és maga mögé utasította két legnagyobb riválisát, a már korábban említett Rea-t, valamint a Yamaha versenyzőjét, Toprak Razgatlıoğlut.

Toprak Razgatlıoğlu elárulta, miért a BMW-t választotta a Ducati helyett

„A hétvége előtt az volt a fő célom, hogy ne veszítsek túl sok pontot az ellenfeleimmel szemben. Mert persze tudom, hogy Donington nem az a pálya, ahol jól szoktunk szerepelni” ─ nyilatkozta a 38 éves pilóta a SPEEDWEEK.com-nak.

„Szerettem volna lazítani és a lehető legkevesebb hibát elkövetni. Az első két edzés alapján megállapíthatom, hogy az aszfalt sokkal jobb, és már alig van benne bukkanó; ez mindenekelőtt biztonságosabbá teszi a vezetést. Még emlékszem, hogy tavaly egyes kanyarokban a bukkanókat kellett kerülgetni, most pedig már normálisan lehet motorozni.”

Az általános várakozások szerint a Ducati eddigi dominanciája ezen a pályán csökkenni fog, a Yamaha és a Kawasaki pedig közelebb kerül majd egymáshoz.

„Toprak és Jonathan a favoritok számomra Doningtonban. Mindig is nagyon gyorsak voltak itt. Ettől függetlenül nem fogok visszariadni a küzdelemtől. Ha úgy gondolom, hogy lehetséges a győzelem, akkor mindent megteszek érte. Ha egy ötödik hely lehetséges mindössze, akkor azért is. Minden attól függ, mennyire érzem majd jól magam a motoron, és mennyire tudom erőltetni anélkül, hogy túl nagy kockázatot vállalnék.”