back to top
2024. május 02. 15:28
KezdőlapMotoGPBagnaia egy szempontból biztosan nem akarja követni Rossit

Bagnaia egy szempontból biztosan nem akarja követni Rossit

Francesco Bagnaia elárulta, nincs szüksége arra, hogy ő legyen a MotoGP új hőse, és úgy véli, ma már más korszakot élünk, mint 10-15 évvel ezelőtt. A címvédő a vele szembeni kritikus hangokra is reagált.

Francesco Bagnaia tavaly felért a csúcsra, hiszen megnyerte a világbajnokságot, és jó esély van rá, hogy idén sikerül megvédenie címét. Ennek ellenére egyelőre nem úgy tűnik, hogy ismertségét tekintve ki tud törni a motorversenyzés világából, és legalább az egyetemes sportban komoly tényező lenne, emellett ráadásul továbbra is rengeteg kritikát kap.

Az olasz pilóta a VR46 Akadémián, vagyis Valentino Rossi utánpótlás-nevelő műhelyében nevelkedett, így jól ismerheti a kilencszeres világbajnokot. A Honda és a Yamaha egykori versenyzője karrierje során rendkívül népszerűvé vált, és kétségtelen, ami nemcsak a pályán nyújtott teljesítményének, hanem személyiségének is betudható volt. Tanítványa azonban nem vágyik ilyesmire.

„Ez a történet a hős szereplőkkel nem vonz engem, mert szerintem mindenkinek olyannak kell mutatnia magát, amilyen valójában – nyilatkozta Bagnaia a SPEEDWEEK.com-nak adott interjújában. – Számomra a pályán elért eredmények határozzák meg a versenyzőt, nem pedig az, hogy hogyan viselkedik, és milyen szerepbe illik bele.”

Népszerűségét tekintve nyilvánvalóan Rossi volt az etalon, de rajta kívül is akadtak, akik eredményeikkel meghatározták a MotoGP elmúlt másfél évtizedét. Ebbe a kategóriába rendszerint még Jorge Lorenzót, Dani Pedrosát, Casey Stonert és a helyére érkező Marc Márquezt szokták sorolni. Közülük már csak utóbbi maradt hírmondónak, de a mostani mezőnyből senki még csak meg sem közelíti az ő szintjét, ami az ismertséget illeti. Bagnaia szerint mindez nem véletlen.

MotoGP, Valentino Rossi,  Yamaha, Casey Stoner, Ducati, Dani Pedrosa, Honda, Jorge Lorenzo
Bagnaia szerint elmúlt a nagy négyes fémjelezte korszak szellemisége (Fotó: MotoGP Media)

„Manapság másképpen mennek a dolgok, mint a fantasztikus négyes idejében – vélekedett. – Minden versenyzőnek olyan motorja van, amellyel az élen tud lenni, legyen akár gyári, akár szatellitcsapatban. A privát istállóknak korábban olyan motorjuk volt, amely még a gyári motorok [teljesítményének] nyolcvan százalékát sem érte el. A helyzet sokat változott.”

Bagnaia tavaly történelmet írt, hiszen 15 év után hódította el az egyéni világbajnoki címet a Ducatinak, és ugyanennyi idő után sikerült megtörni a japán egyeduralmat. Mindezek ellenére a mai napig rengeteg kritika éri őt, elsősorban hazájában, és sokan vélhetően nem kezelik őt egy szinten Stonerrel, a bolognaiak előző bajnokával. A 26 éves motoros szerint azonban ez csak az idősebb generáció esetében van így.

„Legyen szó akár Olaszországról, akár Spanyolországról, szerintem az emberek nagyon ragaszkodnak a múlthoz, és elkövetik azt a hibát, hogy a múlt motorosait összehasonlítják a maiakkal – magyarázta. – Engem nem lehet Casey Stonerhez hasonlítani, aki 2007-ben világbajnok lett a Ducatival. Ha az ember beszél egy fiatallal, aki most kezdi el követni a versenyzést, biztos vagyok benne, hogy azt mondják, hogy tetszik nekik, amit csinálok. Ha valaki olyannal beszél, aki az egész Valentino, Casey, Dani, Lorenzo és Márquez fémjelezte korszakot végigkövette, ő azt mondja, hogy Casey jobb volt.”