back to top
2024. május 02. 15:37
KezdőlapMotoGPKész átadni a helyét az idénynyitón súlyos sérülést szenvedő Pol Espargaró, ha...

Kész átadni a helyét az idénynyitón súlyos sérülést szenvedő Pol Espargaró, ha már nem elég jó

Pol Espargaró elárulta, miután visszatér súlyos sérüléséből, az lesz a célja, hogy bizonyítson a KTM-nek, illetve a GasGasnak. Ha viszont kiderül, hogy már nem elég gyors, akkor kész átadni a helyét egy fiatalabb versenyzőnek.

Pol Espargaró a szezonnyitó Portugál Nagydíj második edzése óta nem ült motoron, legalábbis versenykörülmények között. A spanyol versenyző Portimãóban súlyos balesetet szenvedett, és azóta lábadozik a sérüléséből. A júniusi futamom előtt úgy fogalmazott, hogy ezek egyikén szeretne visszatérni, de ez végül Mugellóban, a Sachsenringen és Assenben sem valósult meg.

A 32 éves pilóta a Goodwoodi Sebességfesztiválon már ott lesz, és ha minden jól megy, akkor a Brit Nagydíj augusztus 4-e és 6-a között esedékes hétvégéjén újra motorra ülhet. Kérdés, hogy egy ilyen sérülés után milyen teljesítményt képes nyújtani a GasGas színeiben. Természetesen az a célja, hogy bizonyítson az illetékeseknek, akikkel egyébként remek viszonyt ápol.

Talmácsi egykori csapattársa és világbajnokok sora is ott lesz a legendás motorsporteseményen

„Kétéves szerződésem van – nyilatkozta Espargaró. – Sérült voltam, és még csak nem is gondoltam erre, [de] a szerződésem két évre szól. Emellett a KTM és a GasGas nem olyanok, mint egy csapat, hanem mint egy család. Őszintén szólva úgy beszélek Pit [Beirerrel, a KTM motorsport-igazgatójával] és Hubert Trunkenpolzcal, a KTM igazgatótanácsának tagjával], mintha a barátaim lennének. Nagyon nyíltan beszélgetünk, például arról, hogy mi a helyzet a versenyzőkkel. Elmondták, mit gondolnak az új pilóták érkezéséről. Elég őszinte és kedves [hangnemű] beszélgetést folytattam velük.”

Beirer nemrég elárulta, hogy az alsóbb géposztályok legnagyobb tehetségének tartott Pedro Acosta jövőre bemutatkozik a királykategóriában, ám azt nem árulta el, hogy melyik csapat színeiben. A gyári istállónál Brad Binder és Jack Miller szerződése is 2024-ig szól, ahogyan Espargaróé is, kérdés, hogy a sérülése hogyan befolyásolja a teljesítményét. A nyolcszoros MotoGP-dobogós elmondta, amennyiben indokolt, gond nélkül átadja a helyét.

„Jelenleg csak a felépülésre és a visszatérésre koncentrálok, de a szerződésem további másfél évre szól – folytatta. – Csak vissza akarok jönni, eredményeket elérni, és megmutatni nekik, hogy maradnom kell. Ha nem érek el jobb eredményeket vagy elég jó eredményt ahhoz, hogy megérdemeljem, hogy maradjak, akkor boldogan lépek hátra, és hagyom, hogy egy fiatalabb srác jöjjön a helyemre. Jelenleg viszont [azon vagyok], hogy bebizonyítsam, még mindig van bennem sebesség.”

Pol Espargaró részletesen beszélt az elmúlt három hónap megpróbáltatásairól

A Brit Nagydíj után két héttel a KTM hazai hétvégéje jön a Red Bull Ringen, ahol az osztrák gyártó vélhetően be akarja jelenteni a jövő évi pilótafelállását. A szerződések alapján csak az újonc Augusto Fernándezt tudják elmozdítani a GasGastól, akinél felmerült, hogy tesztpilótai állást kap, ám ez a lehetőség Espargaró esetében is ugyanúgy felvetődött.