back to top
2024. május 17. 10:07
KezdőlapMotoGPCsodálatos ajándékot kapott Aleix Espargaró egykori csapatától (videó)

Csodálatos ajándékot kapott Aleix Espargaró egykori csapatától (videó)

Aleix Espargaró egy videóban számolt be arról, hogy megkapta a Suzukitól azt a motort, amellyel először versenyzett náluk. Mindezt azok után, hogy a japán gyártó sokáig nem akarta odaadni neki a gépet.

Aleix Espargaró 2015-ben és 2016-ban versenyzett a Suzukinál. A spanyol pilótának ez volt az első gyári csapata a MotoGP-ben, azok után, hogy négy teljes idényt szatellitistállónál húzott le. A japán gyártó ugyan egyetlen futam erejéig már 2014-ben visszatért a királykategóriába, de mindez lényegében 2015-ben valósult meg a most 33 éves versenyzővel, valamint Maverick Viñalesszel.

Espargaró ugyan dobogóra nem állt a Suzukival, hiszen a legjobb eredménye a 2016-os Japán Nagydíjon szerzett negyedik hely volt, az egy évvel korábbi barcelonai hétvégén pole pozíciót szerzett a GSX-RR-rel. Most pedig meg is kapta ezt a motort a csapat korábbi milánói központjában, és erről videót is készített.

Ez az ajándék izgatott fel a legjobban egész életem során – jelentette ki, majd leleplezte a versenygépet. – Szinte sírva fakadok tőle, hihetetlenül libabőrös vagyok.” Ezt követően köszönetet mondott a projekt vezetőinek, Szahara Sinicsinek, valamint Davide és Roberto Briviónak, illetve az egész cég felső vezetésének. Hozzátette, nem volt könnyű meggyőzni őket.

„Az emberek azt mondták, hogy ez lehetetlen, ők soha nem adnak vagy adnak el MotoGP-motorokat, de nagyon jó a kapcsolatom velük, és azóta erőltettem ezt náluk, amióta eljöttem a Suzukitól az Apriliáért – fogalmazott Espargaró. – Mindig azt mondták, hogy »nem, nem, nem, nem«. Amikor azonban kiszálltak, megkerestek, és mondták, megkaphatom azt a motort, amellyel a projekt elindult, amellyel Maverick futamot nyert, majd később Álex Rins, Joan Mir pedig világbajnokságot. Szóval ez egyfajta köszönet volt azért, hogy elkezdtem velük ezt a projektet. Amikor elmondták, azt hittem, hogy ez egy vicc. A Japánnal való 2 és fél évnyi szerződéskötés és papírmunka után pedig itt van a 41-es számú 2016-os GSX-RR, és az Apriliáim mellett lesz kiállítva.”

A motoron kívül az egyszeres MotoGP-futamgyőztes többféle burkolatot is kapott, valamint övé lettek azok a szárnyak, amelyeket először használt. Espargaró fel is ült a motorra, és megállapította, mennyire kicsi és keskeny a kijelző és a burkolat a mai motorokhoz képest, amelyeknél már sokkal nagyobb szerepet játszanak az aerodinamikai jelenségek.

„Úgy néz ki, mint egy Moto2-es Kalex – vélekedett. – Hihetetlen, mennyit fejlődtek. A GSX-RR ugyanakkor még mindig lenyűgözően szépnek tűnik. A Suzuki volt az első gyártó, amely hitt és bízott bennem, örökre megváltoztatva az én és a családom életét. Ennek köszönhetően kerültem az Apriliához, futamot nyertem, és dobogós helyezéseket szereztem. Szóval számomra nagyon különleges ez a motor.”