back to top
2024. május 04. 14:20
KezdőlapMotoGPMarc Márquez mindenkinél gyorsabb lenne egy Ducatin, véli a Honda tesztpilótája

Marc Márquez mindenkinél gyorsabb lenne egy Ducatin, véli a Honda tesztpilótája

Stefan Bradl szerint Marc Márquez jobb versenyző, mint a Ducati fiatal motorosai. A Honda tesztpilótája ennélfogva azt gondolja, hogy ha a nyolcszoros világbajnok felülne a Desmosedicire, az esetek többségében ő lenne a leggyorsabb.

Marc Márquez korábbi eredményei alapján minden idők egyik legjobb motorversenyzője, ehhez aligha férhet kétség. A spanyol versenyző még akkor is világbajnok tudott lenni a Hondával, amikor márkatársai már a futamgyőzelemre sem voltak képesek, és még tavaly és tavalyelőtt, sérülten, illetve jó néhány hétvégét kihagyva is ő lett a japán gyártó legeredményesebb versenyzője.

Még az idei szezonban is megmutatta néhányszor, hogy mit tud kihozni a gyenge motorból, hiszen az időmérőkön háromszor is az első sorba kvalifikálta magát, a Portugál Nagydíj sprintfutamán pedig harmadik lett. Az utóbbi időszakban viszont ő is csak küszködik, és a sorozatos bukások következtében sérülések hátráltatják. Stefan Bradl azonban úgy véli, ha felülne a Ducatira, akkor nemhogy visszatérne az élmezőnybe, de sokszor az első helyen találná magát.

„Marc Márquez tudja, hogy öccse [Álex Márquez – a szerk.], Luca Marini és [Marco] Bezzecchi potenciálja nem hasonlítható az övéhez – nyilatkozta a Speedweeknek a Honda tesztpilótája. – Véleményem szerint Marc vezetési képességei magasabb szinten vannak. Még mindig ő az a versenyző, akit meg kell verni, ha megvan hozzá az eszköze. Amikor pedig azt mondja, hogy egy Ducatival bárki tud gyorsan menni, az tény. Elég sok futamon három Ducati-pilóta áll a dobogón. Náluk nem számít a versenyző kora, ahogyan Johann Zarco esetében ezt láthatjuk. A Desmosedicivel különböző vezetési stílusok vezetnek sikerre, még a 2022-es modellekkel és az ügyfélcsapatokkal is.”

Marc Márquez vezetési stílusa már nem működik a MotoGP-ben?

Ennek kapcsán a német versenyző arra is kitért, amiről mostanában sokan beszélnek, miszerint a MotoGP a Forma–1 irányába tart abból a szempontból, hogy mennyit számít a technika, és mennyit a versenyző tudása. Bár hangsúlyozta, hogy a helyzet nem annyira szélsőséges, mint a négykerekű királykategóriában, de még egyszer kiemelte, hogy Márquez egy Ducatin alighanem kiemelkedne.

„A Forma–1-ben egy Haasszal nem lehet futamot nyerni – jelentette ki. – Egy Red Bullban kell ülni, az a legjobb autó. Jelenleg még egy Mercedesszel vagy egy Ferrarival sem nyer senki. A MotoGP-ben, mint Honda-versenyzők, mostanában nekünk sem volt esélyünk a győzelemre, bár itt a különbségek nem annyira szembetűnőek, sokkal szorosabb [a mezőny]. Az embernek [ugyanakkor] könnyebb dolga van, ha a megfelelő motoron ül. Nem akarom azt mondani, hogy ha Marc felül egy Ducatira, akkor verhetetlen lesz, de úgy vélem, ő lenne a referencia.”

Bradl szavait az eredmények is alátámasztják, hiszen a világbajnoki tabella első három helyezettje egyaránt Ducatit vezet, ráadásul Bezzecchi a tavalyi változatot használja. Az első hatban öt, míg az első tízben hat olyan versenyző található, aki a bolognaiak motorján ül, miközben a sokak által még mindig a legjobbnak tartott Márquez mindössze 15 egységet gyűjtött, és az összetett tizenkilencedik pozícióját foglalja el.