back to top
2024. július 27. 02:51
KezdőlapMotoGPMarc Márquez vezetési stílusa már nem működik a MotoGP-ben?

Marc Márquez vezetési stílusa már nem működik a MotoGP-ben?

Álvaro Bautista úgy véli, Marc Márquezen nemcsak fizikai, hanem lelki sebeket is ejtett az elmúlt évek kálváriája. A Superbike-világbajnokság címvédője hozzátette, szerinte honfitársa vezetési stílusa már nem működik a MotoGP-ben.

Marc Márquez optimistán vágott neki ennek a szezonnak, hiszen azok után, hogy tavaly negyedszer is megműtötték a felkarját, úgy tűnt, hogy teljesen rendbe jött fizikailag. Az idény azonban eddig rémálomszerűen alakul számára: az eddigi nyolc futamból háromszor kiesett, ötször pedig el sem tudott indulni, így csupán 15 ponttal rendelkezik, amit a sprintversenyeken gyűjtött össze.

Márquez helyzete nyilvánvalóan nagy érdeklődésre tart számot, így már sokan elmondták a véleményüket. A legtöbben a Hondát okolják, hogy túlságosan gyenge a motor, és a nyolcszoros világbajnoknak túlságosan sokat kell kockáztatnia. Álvaro Bautista mindezt nem tagadja, de kicsit más szempontból világította meg az elmúlt időszakot honfitársa kapcsán.

„Nehéz, mert kívülről soha nem lehet mindent látni, ami történik – nyilatkozta a Superbike-világbajnokság címvédője. – Szerintem amikor ennyi időt kell a pályán kívül tölteni, és annyi műtéten esik át az ember, az lelki sebeket hagy, még akkor is, amikor azt hiszi, hogy teljesen felépült. A fizikai állapot egy dolog, a mentális szempont pedig egy másik. Márquez rendkívül tehetséges, de a jelenlegi helyzetben nem lehet csak erre támaszkodni.”

Marc Márquez: Olyan, mintha kalapáccsal ütnének

Kétségtelen, hogy Álex Rins váratlan austini győzelmét leszámítva mások sem tudtak csodát tenni a Hondával, sőt, sokszor Márquez hozza ki a motorból azt, amit mások nem tudnak. Bautista szerint azonban nem csupán arról van szó, hogy a japán gyártó jelentősen visszaesett, hanem a MotoGP általánosságban is sokat változott, amíg a 30 éves pilóta lábadozott.

„Technikai szempontból sincs a legjobb helyzetben, a Honda nem teszi lehetővé számára, hogy úgy vezessen, ahogyan szeretne – fogalmazott a Superbike-vb listavezetője. – Azt is gondolom, hogy a vezetési stílus megváltozott a MotoGP-ben az aerodinamika és az elektronika miatt. Minden akkor kezdődött, amikor Marc megsérült. Amikor visszatért, teljesen más MotoGP-vel találta szemben magát, másképp, kevésbé agresszívan [kellett] vezetni. Láthatjuk, hogy most kevesebbet csúszkálnak. Marc mindig agresszív, de látható, hogy a vezetési stílusa már nem működik.”

Márquez ugyan a 2010-es évek közepétől a végéig uralta a királykategóriát, de Bautista szerint a változások őt is érinthetik, nem beszélve az egyéb tényezőkről. „A dolgok változnak, és versenyzőként az embernek alkalmazkodnia kell – folytatta. – Marc tehetsége megkérdőjelezhetetlen, de visszatért, és a motorok nem olyanok, mint amilyenekhez hozzászokott, úgyhogy másképpen kell vezetni. Mentálisan szintén nincs a legmagasabb szinten. Számos tényező játszik szerepet.”