back to top
2024. május 02. 03:10
KezdőlapP1MotoMotoros hírekÜtős retro-sportmotort mutatott a Yamaha Goodwoodban

Ütős retro-sportmotort mutatott a Yamaha Goodwoodban

Bár még csak tanulmányként mutatták meg az XSR 900-ra épített félidomos sportmotort, vélhetően még idén találkozhatunk a szériaváltozattal is.

Nem zörög a haraszt, szól a mondás. És időről időre felbukkannak rajzok és pletykák az MT09 alapjaira épülő sportmotorról. Mert egy könnyű, nem túl erős sportmotor manapság olyan, mint a falusi a rasszizmus: nincs, de igény az vóna’ rá. A vágyott R9-re még sajnos várnunk kell, de vélhetően egy retro változat addig is némileg pótolni fogja az űrt. A hétvégén ugyanis Niall Mackenzie-vel a nyergében debütált az XSR 900 DB40, ami minden bizonnyal az XSR 900 GP előfutára.

A brit ex-gp pilóta, Niall Mackenzie reptette meg Goodwoodban az XSR DB40-et.
Fotó: Yamha Motor


A DB40 a Deltabox öntött alumínium hídváz negyven éves jubileumára utal. Először a TZR 250-es kétütemű verseny-replikán debütált ez a megoldás, ami utána gyakorlatilag évtizedekre meghatározta a japán motorgyártást – ezért is hajaz a fejidom a TZR-re.
Bár showbike-ként beszélnek róla, az idom és a mögötte lévő konzolok is meglepően kidolgozottak, csupán a lyukas villahíd nem illik a képbe.

Fotó: Yamaha Motor

Az alapját adó XSR a viszonylag hosszú tengelytáv ellenére is meglepően jól fordul, a  mérges 120 lovas háromhengeres pedig egyébként is iparági sztenderdet képvisel. Ebben a formában egy igazán használható és látványos utcai motor lehetne, illetve a pályanapok szépségkirálynője is egyben. Remélhetőleg az őszi kiállítások egyikén már a szériaváltozat lesz a reflektorfényben.