back to top
2024. július 27. 01:59
KezdőlapMotoGPHiába a Ducati vétója, a következő hétvégétől változik a formátum a MotoGP-ben

Hiába a Ducati vétója, a következő hétvégétől változik a formátum a MotoGP-ben

A MotoGP bejelentette, hogy az augusztus elején esedékes Brit Nagydíjtól kezdve változik a kvalifikáció rendje. Ennek értelmében mostantól csak az eddig második edzésnek nevezett tréning sorrendje határozza meg, hogy szombaton melyik tíz versenyző kezd rögtön a Q2-ben.

A nyári szünet után változik a hétvége formátuma a MotoGP-ben. Persze nem kell eget rengető módosításokra gondolni, sőt, egy normál hétvégén ennek minimális hatása van. A királykategória bizottsága ugyanis megszavazta, hogy a péntek délelőtti gyakorlást szabadedzéssé minősítik, így annak sorrendje nem számít bele abba, hogy ki jut be automatikusan a Q2-be.

Erről már a nyári szünet előtti hétvégéken is szó volt, de akkor a Ducati megvétózta a döntést. A változtatást a pilóták kezdeményezték, mondván, így már az első 45 percben is maximális tempót kell motorozniuk, és ezt felesleges kockázatnak érezték. Aleix Espargaró meg is jegyezte, hogy furcsának találja az olasz gyártó döntését, mivel az ő motorosaik is a változtatás mellett voltak.

Mostanra azonban a csapatok egyhangúlag megszavazták a módosítást, így az a MotoGP bizottsága elé került. Ennek tagjai, azaz Carmelo Ezpeleta (Dorna vezérigazgatója), Paul Duparc (FIM sportigazgatója), Hervé Poncharal (IRTA elnöke) és Biense Bierma (MSMA főtitkára) Jorge Viegas (FIM elnöke), Carlos Ezpeleta (Dorna sportigazgatója), Mike Trimby (IRTA alapítója, az ülés titkára), valamint Corrado Cecchinelli (MotoGP technológiai igazgatója) jelenlétében úgy határoztak az elektronikus ülésen, hogy azonnali hatállyal módosítanak a szabályokon, vagyis mindez már a Brit Nagydíj augusztus 4-e és 6-a között esedékes hétvégéjén életbe lép.

Oliveira változtatna az idén bevezetett sprintfutamos hétvége formátumán

Ennek értelmében az eddig első edzés néven futó eseményt átnevezték első szabadedzésre, és az itt elért idők semmit nem befolyásolnak közvetlenül. Az eddigi második edzés esetében okafogyottá vált a minőségjelző, és pusztán edzés lesz a neve. Ellentétben a szombati gyakorlással, ahol odakerül a „második” szó a szabadedzés elé.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy az időmérő előtt csak a péntek délutáni edzésnek lesz tétje, és az itt kialakult sorrend fogja meghatározni, hogy ki jut be már aznap a Q2-be. A biztonság mellett ennek a fejlesztések szempontjából is lehet némi jelentősége, hiszen így a délelőtti tréninget a gyártók nyugodtabban használhatják kísérletezésre.

Ami viszont a végeredményre való hatását illeti, az legfeljebb minimális. Normál, azaz száraz hétvégén ugyanis szinte kivétel nélkül annyi pilóta javított a második edzésen, hogy a tíz leggyorsabb motoros egyaránt akkor futotta meg legjobb idejét. Ennélfogva komoly jelentősége csak akkor lesz a szabályváltoztatásnak, ha az eső miatt péntek délután rosszabbak a körülmények, mint délelőtt.