back to top
2024. május 06. 14:37
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Olyan, mintha kalapáccsal ütnének

Marc Márquez: Olyan, mintha kalapáccsal ütnének

Marc Márquez elárulta, mindent feláldozott annak érdekében, hogy egészségesen kezdje meg az idei szezont. Azonban 2023-ban sem kerülték el a sérülések, ám ő továbbra is kitartóan fog próbálkozni.

Marc Márquez borzalmasan nehéz időszakon ment keresztül az elmúlt három évben. A 2020-as idénynyitón eltört a jobb felkarja, és bár a következő évben három futamot is tudott nyerni, tavaly szembe kellett néznie a ténnyel, hogy a teljes felépüléshez újabb műtétre van szüksége. Nyáron meg is operálták, aminek következtében újabb hat hétvégét kellett kihagynia.

Erről az időszakról dokumentumfilm is készült, amelyet idén februárban mutattak be. Márquez ekkor még csak bízott benne, hogy az idei szezont képes lesz teljesen egészségesen megkezdeni. Ez meg is történt, és a Portugál Nagydíj hétvégéjén kiváló formában vezetett, ám egy túlságosan agresszív manőver miatt ismét megsérült.

Wayne Gardner: Marc Márquez vonuljon vissza, amíg még megteheti

„Az áldozatvállalás jó szó a helyzet leírására – idézte fel Márquez a rehabilitáció időszakát. – Ha az ember akar valamit, sok mindenre nemet kell mondania. A szülővárosomban éltem, de Madridba költöztem, mert itt voltak a gyógytornászok és az orvosok. Nemet mondtam a barátaimnak és a családomnak, teljesen megváltoztattam az életemet. Ez egyetlen cél érdekében történt, hogy nyerjek, nem pusztán azért, hogy jó versenyző legyek. Télen jó munkát végeztem, aztán az első futamon bumm, egy újabb sérülés.”

Azok után, hogy Portimãóban megszerezte a pole pozíciót, a sprintfutamon pedig harmadik lett, a verseny elején nekiment Jorge Martín motorjának, ahonnan már irányíthatatlanul csapódott bele Miguel Oliveiráéba. A balesetben kézsérülést szenvedett, és mivel újabb beavatkozásra volt szükség, a következő három fordulót ki kellett hagynia.

„Olyan, mintha kalapáccsal ütnék az embert, de folytatnia kell, tovább kell mennie – fogalmazott Márquez. – Én is ezt tettem. Le Mans-ban visszatértem, és jó hétvégém volt, azonban másfél körrel a futam vége előtt buktam. Egy újabb kalapács csapott le. Lesz még lehetőségünk, minden alkalommal egyre közelebb és közelebb [leszünk].”

A nyári szünet előtti utolsó fordulók azonban rémálomszerűen alakultak a nyolcszoros világbajnok számára. Mugellóban ismét kiesett, majd a Sachsenringen összesen ötször bukott, aminek következtében visszalépett a futamtól. Assenben ugyan ismét motorra ült, ám teljesítményén és hozzáállásán érződött a sérülés, így aztán vasárnap ismét nem állt rajthoz.

Közel két éve nem nyert futamot, mégis történelmet írhat egy esetleges győzelemmel Marc Márquez

Márquez így egyetlen főversenyen sem ért célba idén, és csupán 15 pontot szerzett. Ez a bajnokság tizenkilencedik helyére elég, vagyis jelen állás szerint ez eddigi pályafutása legrosszabb szezonja, persze a 2020-ast leszámítva, amelyet lényegében teljes mértékben kihagyott. Legközelebb három hét múlva, a Brit Nagydíj hétvégéjén próbálkozhat újra.