back to top
2024. május 03. 09:10
KezdőlapMotoGPKözel két éve nem nyert futamot, mégis történelmet írhat egy esetleges győzelemmel...

Közel két éve nem nyert futamot, mégis történelmet írhat egy esetleges győzelemmel Marc Márquez

Sportszakmai szempontból az elmúlt három év volt Marc Márquez pályafutásának legnehezebb időszaka. Bár a Repsol Honda sztárja már lassan 651 napja nyeretlen, idén még elérhet néhány mérföldkövet.

A 2020-as jerezi futamig Marc Márquez példátlan MotoGP-karriert futott be. A 30 éves spanyol kétszeres világbajnokként (2010-ben a 125 köbcentis géposztályban, 2012-ben a Moto2-ben) 2013-ban felkerült a királykategóriába, és hat győzelemmel elsőre megszerezte első MotoGP-címét.

Ezt követte talán legsikeresebb szezonja, hiszen 2014-ben Márquez zsinórban tíz nagydíjat nyert meg, és négy futammal a vége előtt világbajnoki címet szerzett. Miután 2015-ben a harmadik helyen végzett, a spanyol a következő években további négy világbajnoki címet ünnepelhetett.

Hoppá, Marc Márquez lebukott, miután találkozott a teniszlegendával?

 

A nyolcszoros világbajnok dominanciájának csak a 2020-as szezonnyitón Jerezben elszenvedett sérülése vetett véget. Ami ezután következett, az három gyötrelmes év volt, amelyet fájdalom, rehabilitáció és vereségek jellemeztek. Azóta 60 nagydíjra került sor. Márquez azonban csak a felén vett részt, a 30 futamból 20-at fejezett be. Ennek ellenére a Honda sztárja ötször állhatott dobogóra, köztük három győzelemmel Németországban.

Összességében Márquez eddig 85 nagydíjgyőzelmet könyvelhetett el minden géposztályban, amivel mindössze öt győzelemmel marad el a MotoGP-legenda Ángel Nieto mögött. További hat győzelemmel a Honda versenyzője nem csak a történelem harmadik legsikeresebb versenyzője lenne, hanem a legtöbb GP-győzelemmel rendelkező spanyol is.

A 2013. április 21-én Austinban aratott első MotoGP-győzelme után a spanyol egy újabb győzelemmel a kilencedik olyan versenyzővé válhat a történelemben, aki legalább tíz év különbséggel győzött a királykategóriában. Ezzel egyben véget vetne a leghosszabb győzelem nélküli sorozatának is, amely a 2021-es misanói utolsó győzelmétől a silverstone-i vasárnapi futamig 651 nap lesz.