back to top
2024. május 02. 05:41
KezdőlapMotoGPStoner kifakadt: A MotoGP jelenleg kiábrándító, az összes sz*rságnak mennie kell

Stoner kifakadt: A MotoGP jelenleg kiábrándító, az összes sz*rságnak mennie kell

A kétszeres világbajnok Casey Stoner a Goodwood Festival on Speed-en világossá tette, miért tartja „kiábrándítónak” a jelenlegi MotoGP-t, és mit tenne azért, hogy véget vessen a Ducati egyeduralmának.

Pecco Bagnaia előtt Casey Stoner volt az egyetlen versenyző, akinek sikerült világbajnoki címet nyernie a Ducatival (2007). Miután 2011-ben ismét megnyerte a MotoGP világbajnokságot, ezúttal a Hondán, az akkor 27 éves versenyző a 2012-es szezon végén visszavonult.

Stoner legutóbb a 2022-es Ausztrál Nagydíjon tért vissza a MotoGP paddockjába egy tiszteletkör erejéig, most pedig a Goodwood Festival of Speed-en köszönthették a rajongók az ausztrált.

„Örülök, hogy néhány év után újra láthatom az embereket” ─ sugárzott a 37 éves Stoner, aki az elmúlt években krónikus fáradtság szindrómával küzdött.

Stoner beleszállt az F1-be a legutóbbi futam káoszba fulladt hajrája miatt

Annak idején azzal indokolta visszavonulását, hogy már nem élvezi a versenyzést. Ezt angliai látogatása során is alátámasztotta:

„Hiányoztak az emberek, de a bajnokság nem. Mindenki tudja, milyen problémáim vannak a bajnoksággal, mit szeretek és mit nem. Jelenleg felújítom a házamat, így nincs tévém, de amikor lehetőségem van rá, akkor néha-néha megnézek egy-egy futamot. Néhány változtatást eszközölnék a formátumon. Az összes sz*rságnak mennie kellene, ne legyenek szárnyak, sem ülésmagasság-szabályozó, a kipörgésgátlót a minimumra kellene csökkenteni.”

Stoner és Marc Márquez is jobb volt Rossinál? ─ a tapasztalt szakember szerint igen

Stoner így indokolta radikális megközelítését: „Ha a fél mezőny diktálja, hogy mi történik a pályán, akkor az nem fair, és nem így kellene működnie egy világbajnokságnak. Én az egészet elvenném. Csak egy olyan szabály kell, ami ezt tiltja, és úgy kell megfogalmazni, hogy senki ne tudja kijátszani.”

Az ausztrál elsősorban a Ducati elmúlt évekbeli dominanciáját kritizálta, ami a mostani szezonban egyértelműen megmutatkozik. Nyolc futam után ugyanis öt Ducati-pilóta foglalja el az első hat helyet a bajnokságban.

„A Yamahának nagyon jó a futóműve, de hiányzik belőle némi erő. Minden motornak szüksége van az erősségeire és gyengeségeire, hogy a verseny kiegyensúlyozott legyen, de jelenleg mindenki csak a legjobbat másolja, ami miatt mindenki ugyanabba az irányba halad.”

„A versenyzőnek nagyon kevés gondja van a motor irányításával. Egyszerűen csak húzzák a gázt egy 280 lóerős motoron, és semmi sem történik. Ez frusztráló. Bármennyire is szeretem a versenyzést, ez a fejlődés kiábrándít. Több elektronikánk van, mint a Forma-1-ben. Ennek véget kell vetni.”