back to top
2024. július 27. 01:49
KezdőlapMotoGPRossi versenyzőinek egyvalamiben nem szabad az ő útját járniuk

Rossi versenyzőinek egyvalamiben nem szabad az ő útját járniuk

Alessio „Uccio” Salucci elárulta, Valentino Rossi akadémiáján arra nevelik a versenyzőket, hogy ne háborúzzanak a pályán, illetve azon kívül. A VR46 csapatigazgatója szerint mindez remekül sikerült a mostani pilótáikkal.

Valentino Rossi nevéhez sokan a gyorsaságimotoros-világbajnokság, illetve a MotoGP aranykorszakát kötik. Ennek egyik oka, hogy abban az időszakban sok volt az olyan rivalizálás, amely a pályán összeérésekbe, netán ütközésekbe torkollott, és az érintettek ilyen-olyan formában a motorról leszállva is folytatták a csatározást. Ebből pedig Rossi is jócskán kivette a részét.

Ez alapján azt lehetne gondolni, hogy a kilencszeres világbajnok akadémiáján nevelkedő versenyzők is ehhez hasonló mentalitással kerülnek be a különböző kategóriákba. Ebből azonban manapság semmit nem lehet észrevenni, ami nem is véletlen: a növendékektől ugyanis azt várják el, hogy pont ennek az ellentétét sajátítsák el.

„Korábban nem volt megszokott, hogy a bajnoki riválisokkal jóban legyünk, és együtt dolgozzunk az edzéseken – nyilatkozta a SPEEDWEEK.com-nak Alessio „Uccio” Salucci, a VR46 csapatigazgatója. – Igen, sok évvel ezelőtt elkezdtük elmagyarázni a versenyzőinknek, hogy ezeknek a sportbeli »háborúknak« már nincs értelme. Meg kell próbálni együtt dolgozni, és a legnagyobb tisztelettel kell lenni a riválisok iránt. Mint akadémia, sikeresek vagyunk, de ez nem csak Peccóról [Francesco Bagnaia] és [Marco] Bezzecchiről szól. Luca Marini és Bezzecchi is ott van, és jó a légkör, tisztelik egymást.”

Hiába a Ducati egyértelmű fölénye, Rossiék csapatigazgatója nem zárja ki a váltást

Bezzecchi talán a szezon eddigi legnagyobb pozitív meglepetése: a 24 éves versenyző két futamot nyert, és egy ideig vezette is az összetettet, most pedig még mindig lőtávolon belül van a címvédőhöz képest. Néhányszor már a pályán is összecsaptak, de egyelőre tartják magukat ahhoz, amit az akadémián beléjük neveltek.

„Nagyon örülünk, hogy így sikerült, legalábbis eddig – fogalmazott Salucci. – Ha holnap elkezdenek verekedni, meglátjuk, hogyan kezeljük. Nem hiszem [hogy ez fog történni], mert intelligens fiúk, akik együtt nőttek fel. Ez egy olyan szempont, ami nagy különbséget jelent. Tisztelik egymást, látták, hogy az egyik [magával] húzza a másikat, és tudják egymást segíteni.”

Persze a hatékony együttműködést az is segíti, hogy az akadémia versenyzői együtt edzenek, ami jó esetben nyilvánvalóan megteremti a megfelelő viszony alapjait. Ezt Salucci is így látja. „Persze, teljesen egyetértek – jelentette ki. – Sokat segít, hogy otthon mindig együtt vannak. Napi kilenc órát töltenek együtt edzéssel. Mindez pedig barátságot és tiszteletet is teremt.”