back to top
2024. május 10. 01:16
KezdőlapMotoGPRekordidővel nyerte a pénteki nap második edzését Bezzecchi, akit mentora szállított vissza...

Rekordidővel nyerte a pénteki nap második edzését Bezzecchi, akit mentora szállított vissza a bokszba

Marco Bezzecchi kénytelen volt Valentino Rossi taxiszolgálatát igénybe venni miután megfutotta a legjobb időt, Marc Márquez pedig a Pol Espargaróval történt incidens után lemaradt a közvetlen Q2-be jutásról.

A péntek délutáni egyórás szabadedzés kezdetén még ragyogó idő volt Spielbergben, de az előrejelzések és az időjárási radar szerint az eső nem volt kizárható az edzés hátralévő részében. Éppen ezért csak néhány perc kellett ahhoz, hogy a Red Bull KTM gyári pilótája, Brad Binder lágy hátsó gumival a pályára guruljon, és 1:29,559-es idővel az élre álljon. Nem sokkal később a VR46 Ducati ifjonca, Marco Bezzecchi (még mindig közepes hátsó gumival) még gyorsabb volt 1:29,450-es kört futott.

Húsz perc elteltével az Aprilia gyári pilótája, Maverick Viñales gyújtotta be a rakétákat, és 1:29,075-tel egyre közelebb került Enea Bastianini tavalyi körrekordjához (1:28,772).

25 perccel a vége előtt megjelentek az esőcseppek. A pálya körülményei azonban még mindig elég jók voltak, így Aleix Espargaró bebiztosított egy kettős Aprilia-vezetést. A silverstone-i győztes azonban még így is 0,281 másodperccel maradt le csapattársa, Viñales mögött.

A Pramac Ducati ásza, Jorge Martín nem sokkal később megszakította az edzést, mert kritikusnak ítélte a körülményeket, Bastianini 15 perccel a vége előtt a 2-es kanyarban bukott.

Az esőzés azonban nem lett hevesebb, így az utolsó tíz percben még lehetett javítani. Marc Márquez és Miguel Oliveira váltották egymást az első és második helyen, de a világbajnokságot vezető Pecco Bagnaia szintén megdöntötte Viñales idejét.

Brad Binder 0,042 másodpercen belülre került Bagnaia mögött. Bezzecchi volt azonban az, aki 1:28,533 perces idejével nem csak új pénteki legjobbját állította fel, hanem megdöntötte a korábbi körrekordot is.

Viñales 0,044 másodpercen belülre került Bezzecchihez képest, akinél kifogyott az üzemanyag, és mentora, Valentino Rossi szállította őt vissza a bokszba egy robogón.

Bagnaia és Binder mögött a Pramac duója, Zarco és Martín következett. Aleix Espargaró, Alex Márquez, Fabio Quartararo és Miguel Oliveira is bebiztosította a Q2-es részvételt.

Marc Márquez viszont kiesett a top10-ből. A Repsol Honda sztárját Pol Espargaró tartotta fel. A stewardok vizsgálják az esetet.

Az edzés végeredménye: