back to top
2024. május 03. 08:27
KezdőlapMotoGPA mezőnyt agyonverő Bagnaia küszködött, Bezzecchi Rossinak hálálkodott az Osztrák Nagydíj után

A mezőnyt agyonverő Bagnaia küszködött, Bezzecchi Rossinak hálálkodott az Osztrák Nagydíj után

Francesco Bagnaia elárulta, eleinte küszködött az Osztrák Nagydíjon, míg Brad Bindernek egy ponton elment a hátsó tapadása, ezért nem volt esélye támadni. Marco Bezzecchi a csalódást keltő szombati nap után elért dobogóját követően többek között Valentino Rossinak is köszönetet mondott.

Francesco Bagnaia a szezon eddigi legnagyobb különbségével nyerte meg a MotoGP Osztrák Nagydíját, miután a futam minden pillanatában ő állt az élen. Brad Binder egy ideig szorosan követte őt, és bár utána lemaradt, a második helyéhez egy másodpercig sem fért kétség. A harmadik helyen Marco Bezzecchi ért be, miután maga mögé utasította Álex Márquezt.

Bagnaia a szezon legsimább győzelmét aratta Ausztriában, tovább növelte előnyét a tabellán

Bagnaia előnye két fő- plusz egy sprintfutam-győzelemnyire, vagyis 62 pontra nőtt az összetettben Jorge Martín előtt, és a mostani szereplése a szezon hátralévő részére nézve is sokatmondó lehet. Végül 5,191 másodperccel előzte meg Bindert, mindezt ráadásul úgy, hogy a futam első része elmondása szerint nem alakult számára ideálisan.

„Őszintén szólva erősebb tempóra számítottam, de a körülmények mindenki számára nehezek voltak – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Az elejével kicsit küszködtem, de aztán rájöttem, hogyan javítsak a köridőmön. Mindent tökéletesen menedzseltünk, úgyhogy rendkívül boldog vagyok. Megmutattuk, hogy tegnap milyen potenciál volt bennünk, én pedig tényleg nagyon örülök.”

Binder néhány körön keresztül lőtávolon belül motorozott a gyári Ducati versenyzőjéhez képest, ám aztán a sprintversenyhez hasonlóan fokozatosan nőtt a különbség. A dél-afrikai pilóta érezte is, hogy mikor jött el az a pont, amikor már nincs értelme előre figyelnie, hanem sokkal inkább óvatosan kellett motoroznia. Ezt meg is tette, aminek eredményeképpen Bezzecchit magabiztos, 2,617 másodperces különbséggel előzte meg a célvonalnál.

„Már tegnap tudtam, hogy a tapadás szempontjából hátrányban vagyunk, de mindent megtettem, amit tudtam – fogalmazott. – A [verseny] első felében próbáltam minél közelebb maradni hozzá, de volt egy pillanat, amikor a hátsó tapadás elment, és tudtam, hogy okosnak kell lennem, haza kell hoznom a motort, és a végéig menedzselnem. A csapat ismét nagy lépést tett a tegnapiról a mai napra, sokkal később és jóval keményebben tudtam fékezni. A tapadáson még kell egy kicsit dolgoznunk, de nem tudom eléggé megköszönni nekik. Nagyszerű dobogón lenni Ausztriában, a hazai versenyünkön.”

Hármuk közül egyértelműen Bezzecchinek volt a legkalandosabb futama, hiszen a VR46 motorosának a hetedik helyről kellett felzárkóznia. Maverick Viñalest már a rajtnál maga mögé utasította, majd Luca Marinit és Jack Millert is hamar megelőzte, Álex Márquez mellett viszont csak többször próbálkozás után tudott elmenni. A 24 éves versenyző kiemelte, hogy ez egy sikeres nap volt a VR46 Akadémia számára, és a közvetítésben sokszor látott alapítónak is köszönetet mondott.

„Tegnap sajnos balesetet szenvedtem a rajtnál – kezdte. – Nagyon szomorú voltam, mert úgy éreztem, hogy képes vagyok jó futamot teljesíteni. Szóval rendkívül motivált voltam a mai napot illetően, a csapat pedig valami hihetetlen munkát végzett. Fantasztikus nap volt Celestino [Vietti] Moto2-ben aratott győzelmével és a [VR46] Akadémia dobogójával. Szeretném megköszönni a csapatnak, Valentino [Rossinak], mindenkinek, aki támogat engem, és az egész családomnak.”