back to top
2024. május 03. 15:43
KezdőlapMotoGPBagnaia a szezon legsimább győzelmét aratta Ausztriában, tovább növelte előnyét a tabellán

Bagnaia a szezon legsimább győzelmét aratta Ausztriában, tovább növelte előnyét a tabellán

Francesco Bagnaia rajt-cél győzelmet aratott az Osztrák Nagydíjon, így jelentős mértékben növelte előnyét a bajnokságban. Brad Binder simán bejött a második helyre, míg Marco Bezzecchinek meg kellett küzdenie a harmadik pozícióért.

A kivételes silverstone-i menetrend után az Osztrák Nagydíj hétvégéje már a szokásoknak megfelelően a MotoGP futamával zárult. A szabályok értelmében a sprintfutamhoz hasonlóan ezúttal is Francesco Bagnaia indult az élről, mellőle pedig Maverick Viñales és Brad Binder várhatta a rajtot. A címvédő első számú üldözői, vagyis Marco Bezzecchi és Jorge Martín a hetedik, illetve a tizenkettedik pozícióból rajtoltak, de utóbbinak le kellett töltenie egy hosszú körös büntetést a Luca Marinivel történt ütközés miatt. A mezőny tagjai egyetlen kivétellel kemény első és közepes hátsó gumin indultak, egyedül Marc Márquez választott lágyat hátulra.

Óriási dráma az első kanyarban, majd Bagnaia-győzelem Spielbergben

Bagnaia jól jött el a rajt után, ám Binder tapadt rá, miközben Viñales ismét nagyon visszaesett. A harmadik helyre Jack Miller jött fel, Álex Márquez a Marinivel szembeni előzés után a negyedik pozícióban haladt, míg mögötte a VR46 versenyzői motoroztak. Az első két helyezett aztán el is húzott a mezőny többi tagjától, és a 2. kör végére az ausztrál versenyző hátránya már közel 1 másodperc volt csapattársához képest.

A 4. körben Martín letöltötte a büntetését, aminek következtében a hetedikről a tizenharmadik helyre esett vissza. Fabio Quartararo szintén veszített, miután Aleix Espargaróval csatázott, és kisodródott a pályáról. Ami a mezőny elejét illeti, Álex Márquez Millert, míg Bezzecchi Marinit előzte meg.

Miller aztán a VR46 pilótáival szemben is hamar pozíciót vesztett, míg csapattársa tovább üldözte Bagnaiát, támadni viszont nem tudott. A 7. körben megtörtént az első kiesés, ugyanis a Barbie-festésű motoron versenyző Miguel Oliveira behajtott a bokszutcába, nyilvánvalóan technikai hiba miatt.

A 8. körben Franco Morbidelli bebújt Pol Espargaró mellé, és feljött a tizenharmadik helyre, míg közvetlenül előttük Martín megelőzte Quartararót. Még előrébb Viñales támadta Millert, ám csupán a tizenkettedik körben tudott elmenni ellenfele mellett. Időközben Marc Márquez szintén megelőzte az ifjabbik Espargarót, így megszerezte a tizennegyedik helyet.

Miller vesszőfutása tovább folytatódott, és rövid időn belül Aleix Espargaró, Enea Bastianini és Martín is megelőzte. A Pramac versenyzője aztán az olasz pilóta mellett is elment, aki vissza is esett a tizenegyedik helyre, Johann Zarco mögé. Bastianini aztán megelőzte a francia versenyzőt, akit honfitársa, Quartararo is megelőzött. Mindeközben Joan Mir bukott, így egy újabb katasztrofális futamot tudhat maga mögött.

A 16. kör elején Bezzecchi megtámadta Álex Márquezt, ám túl későn fékezett, így lesodródott a pályáról. Négy kör múlva az olasz pilóta ismét támadott, és bár ezúttal pályán maradt, megint a külső íven kötött ki, így az előzés továbbra sem jött össze. Ennek következtében Marini jelentős mértékben megközelítette az előtte motorozó párost.

A 22. körben Bezzecchi taktikát váltott, és a 2-es kanyarkombinációban próbálkozott, de így sem járt sikerrel. A 9-es kanyarban viszont már sikerült bebújnia, így feljött a harmadik pozícióba. Marini kis híján szintén maga mögé utasította Márquezt, de ő nem tudott előzni az 1-es kanyarban.

A 25. körben a már 5 másodperccel vezető Bagnaia figyelmeztetést kapott, de egy 3 másodperces büntetés sem fenyegette volna a győzelmét, amely a szezon legnagyobb különbségű diadala volt. A címvédő ezzel 62 pontra növelte előnyét az összetettben. Binder szintén simán bejött a második helyen, míg a dobogó harmadik fokára Bezzecchi állhatott fel. A negyedik pozíciót végül Marini szerezte meg, miután három körrel a vége előtt megelőzte Álex Márquezt.

Az Osztrák Nagydíj MotoGP-futamának végeredménye