back to top
2024. május 04. 17:29
KezdőlapMotoGPÓriási dráma az első kanyarban, majd Bagnaia-győzelem Spielbergben

Óriási dráma az első kanyarban, majd Bagnaia-győzelem Spielbergben

Drámai első kanyaros tömegbukást, Pecco Bagnaia győzelmet, és érdekes versenybírói döntéseket tartogatott a MotoGP sprintfutama Spielbergben. 

Pecco Bagnaia nagyszerűen, Maverick Viñales viszont katasztrofálisan kapta el a rajtot a MotoGP sprintversenyén Spielbergben. Nem kellett sokat várni az első drámáig, hiszen egy több résztvevős bukásnak lehettünk tanúi, amit Jorge Martín indított el. Az eset résztvevője volt Fabio Quartararo, Johann Zarco, Miguel Oliveira és Marco Bezzecchi.

Az olasz pilóta nem tudott visszaállni a versenybe. Enea Bastianini is érintett volt, de sem ő, sem Quartararo nem estek el. Az élen Pecco Bagnaia és Brad Binder egy másodperces előnyre tett szert eközben az üldözőkkel szemben.

Viñales az első kanyarban történt incidens után felzárkózott a 12. helyre, ahogyan Marc Márquez is jelentős előrelépést produkált, 10 körrel a vége előtt már a 9. helyen haladt. Luca Marini átvette a harmadik helyet Jack Millertől, és Binder után iramodott, akinek két másodperc előnye volt az olasszal szemben.

Marini mögött Martín érkezett, aki egy rendkívül felelőtlen manővernek köszönhetően kiütötte olasz vetélytársát a versenyből. Az esetet azonnal vizsgálni kezdték. Valentino Rossi arcát a kezébe temetve vette tudomásul testvére bukását a pálya mellett. Így mindkét VR46-os versenyző kiesett a futamból.

Meglepő döntés született eközben, Quartararo hosszú körös büntetést kapott, feltehetően az első kanyarban történt eset okán. Viñales rohamléptekben tört előre, ám Martínt nem büntették meg a Marini kiütése miatt. Menet közben kiderült, hogy Quartararo Lorenzo Savadori bukásának okozásáért kapott büntetést.

Bagnaia előnye az élen már két másodpercre duzzadt. Viñales eközben a két Espargarót szorongatta a 6. és 7. helyen. Zarco az utolsó kör kezdetén feladta a versenyt.

Bagnaia elsőként fordult a célegyenesre, Binder és Martín fért még fel mellé a dobogóra. Marc Márquez a 10., míg Quartararo mindössze a 15. helyen végzett. A gyári Ducati pilótájának előnye így 46 pontra nőtt a tabellán.

A sprintfutam végeredménye: