back to top
2024. május 01. 00:04
KezdőlapMoto2Acosta hibája után Vietti megszerezte szezonbeli első győzelmét

Acosta hibája után Vietti megszerezte szezonbeli első győzelmét

Celestino Vietti nyerte az Osztrák Nagydíjat a Moto2-ben, miután Pedro Acosta elvesztette magabiztosnak tűnő előnyét. A KTM Ajo pilótája azonban így is növelte előnyét az összetettben Tony Arbolinóval szemben.

A Moto3-as után a Moto2-es futam következett az Osztrák Nagydíj hétvégéjének zárónapján. A pole pozíciót a bajnoki listavezető, Pedro Acosta szerezte meg annak ellenére, hogy az időmérő elején elesett. A spanyol versenyző 1:34.040-es körrel bizonyult a leggyorsabbnak, 271 ezreddel megelőzve Ogura Ajt, és további 134-gyel Celestino Viettit. A tabella második helyén álló Tony Arbolino a hetedik pozícióból indult.

A rajt után Acosta maradt az élen, Jake Dixon viszont feljött a második helyre. Ogura harmadikként, Arbolino pedig negyedikként fordult. Ahogyan a mezőny eleje, úgy a hátulja is megúszta az első kanyarokat, így nem volt korai kieső. A 2. körben aztán Vietti megelőzte honfitársát, így a Marc VDS pilótája visszaesett az ötödik pozícióba.

A 3. kör elején aztán megtörtént az első bukás: Darryn Binder és Sam Lowes ütközött látványosan, de az első lassításból nem lehetett látni az előzményeket, így azt sem, hogy ki követett el hibát. Egy körrel később Zonta van den Goorbergh esett hátra, és bár folytatta a versenyt, nyilvánvalóan nem volt esélye a pontszerzésre.

 

A következő körben Alonso López és Albert Arenas is bukott, miközben Somkiat Chantra is megelőzte Arbolinót. Az élmezőnyben szintén változott a sorrend, ugyanis Ogura visszaelőzte Dixont, akit Vietti is üldözőbe vett. A 7. körben azonban Dixon visszaelőzte riválisát, ám nem sokáig volt a második pozícióban, ugyanis a japán versenyző hamar bebújt mellé.

A következő kör elején Acosta már 1,8 másodperccel vezetett, a második helyért azonban továbbra is öldöklő volt a küzdelem. Egy körrel később Viettinek sikerült megelőznie Dixont, így övé volt a harmadik hely. Eközben folytatódott a bukások sorozata: Joe Roberts és Arón Canet is kiesett, ahogyan a már másodszor bukó Arenas is.

Féltávra Dixon leszakadt az előtte motorozó kettőstől, miközben Acosta előnye ideiglenesen 1,2 másodpercre csökkent, de aztán ismét elnyúlt a többiektől. Mögötte Vietti a 13. körben maga mögé utasította Ogurát, így már a második helyen haladt. Hátrébb Arbolino visszaelőzte Filip Salačot, aki időközben szintén elé került, így visszajött a hatodik helyre.

A 17. körben Acosta elkövetett egy apró hibát, aminek következtében egyrészt figyelmeztetést kapott pályaelhagyásért, másrészt Vietti 7 tizedre felzárkózott mögé. Sőt, egy körrel később már nemhogy utolérte, hanem még meg is előzte riválisát, így átvette a vezetést. Acosta persze nem adta fel, és 3 körrel a vége előtt nagyon közel került egymáshoz a két motor, de pont nem értek össze.

A KTM Ajo motorosa ezt követően nem tudott támadni, így Vietti nemcsak szezonbeli első dobogóját, hanem idei első győzelmét is megszerezte. Rajta kívül Acosta és Ogura állhatott fel a dobogóra, míg Arbolino a hatodik helyet szerezte meg. Ennek következtében a spanyol versenyző 12 pontra növelte előnyét.

Az Osztrák Nagydíj Moto2-es futamának végeredménye