back to top
2024. május 02. 05:58
KezdőlapMotoGPBeajánlotta magát a Ducatihoz a Hondánál csak szenvedő Mir?

Beajánlotta magát a Ducatihoz a Hondánál csak szenvedő Mir?

Carlo Pernat, a MotoGP sztármenedzsere állítása szerint Joan Mir beajánlotta magát a Gresini csapatához. Amennyiben elhagyja a gyári Hondát, a japánok szembemehetnek saját szokásaikkal az utódválasztásnál.

Joan Mir és a Honda közös kalandja egyelőre csalódást keltően alakul. A spanyol pilóta mindössze 5 pontot szerzett a szezon első felében, és ezt is még a portimãói szezonnyitón hozta össze. Ráadásul ezt leszámítva egyetlen alkalommal sem tudott célba érni vasárnap, hiszen ötször kiesett, négyszer pedig rajthoz sem tudott állni sérülés miatt.

A 2020-as idény MotoGP-világbajnoka nemrég bevallotta, hogy ennek hatására még a visszavonuláson is elgondolkodott. Nos, ez talán nem fog megtörténni, de az már egyáltalán nem kizárt, hogy Álex Rinshez hasonlóan nem tölti ki a kétéves szerződését a japán gyártónál. Olyannyira, hogy Carlo Pernat szerint Mirnek egyenesen ez a célja.

Az olasz sztármenedzser a GPOne élő műsorában beszélt arról, hogy információi szerint a 26. születésnapját pénteken ünneplő motoros beajánlotta magát a Ducatihoz, azon belül is a Gresinihez. Ez a pletyka már nem először röppen fel a nyár folyamán, de miután egy hónappal ezelőtt megjelent a hír, hamar el is csendesedett a dolog.

Joan Mir egy olasz gyártó ajtaján kopogtat lehetőségért, de közel sem biztos, hogy megkapja azt

Ami igencsak valószínű, hogy az olasz istállónál lesz hely, ugyanis Fabio Di Giannantonio napjai minden bizonnyal meg vannak számlálva. Mir kilátásai ráadásul javultak az elmúlt időszakban (már amennyiben igazak az értesülések), hiszen a Gresinivel szóba hozott Tony Arbolino és Jake Dixon is marad a Moto2-ben jövőre. Rajta kívül így jelenleg csak Franco Morbidelli pályázhat reális eséllyel az ülésre, de persze még felmerülhetnek új nevek.

Amennyiben megvalósulna az átigazolás, Mir Álex Márquez csapattársa lenne, aki hasonló utat járhat be, mint amilyet most állítólag ő szeretne. A 27 éves pilóta a Hondánál csak szenvedett, új csapatánál viszont megszerezte első pole pozícióját a MotoGP-ben, megnyerte a silverstone-i sprintfutamot, a termasi főversenyen pedig felállhatott a dobogóra. Mir számára tehát sokkal kecsegtetőbbek lennének a kilátások a Gresininél, még úgy is, hogy ezzel szatellitcsapatra cserélné a jelenlegi gyári istállóját.

És hogy ki lenne ez esetben az utód? Nos, az első számú jelölt mindenképpen Iker Lecuona lehet, aki bár a Superbike-ban rendelkezik állandó üléssel, a Katalán Nagydíj már az ötödik versenye lesz az idei MotoGP-szezonban a rengeteg helyettesítés miatt. Ezzel a lépéssel viszont a Honda szembemenne saját hagyományaival, hiszen legutóbb Nicky Hayden 2003-as, illetve Alex Barros egy évvel későbbi szerződtetése alkalmával fordult elő, hogy a gyári istálló olyan pilótát foglalkoztasson, aki korábban semelyik kategóriában nem szerzett világbajnoki címet.