back to top
2024. május 01. 10:12
KezdőlapMoto2Acosta az élre küzdötte magát a középmezőnyből, de Dixon nyerte az izgalmas...

Acosta az élre küzdötte magát a középmezőnyből, de Dixon nyerte az izgalmas Moto2-es versenyt

A pole pozícióból induló Jake Dixon nyerte a Moto2-es Katalán Nagydíjat, miután az utolsó körben Arón Canet nem tudta megelőzni. Pedro Acosta feljött az élre, de végül csak a hatodik lett, de az összetett szempontjából így is örülhet.

A szenzációs Moto3-as futam után a Moto2-esekkel folytatódott a Katalán Nagydíj futamainak sora. A pole pozíciót Jake Dixon szerezte meg, miután 1:44.089 másodperces köre 95 ezreddel bizonyult gyorsabbnak Arón Caneténél. A harmadik hely Ogura Ajé lett további 3 százados lemaradással. A bajnokságot vezető Pedro Acosta csupán a kilencedik helyről várta a piros lámpák kialvását, míg Tony Arbolino a Q2-be sem jutott be, és csak a huszadik pozíciót érte el, ami nagy lehetőséget adott Dixonnak a zárkózásra.

Drámai utolsó körös bukások és rendkívül szoros futam után Alonso nyerte a Moto3-as futamot

Dixon jól kapta el a rajtot, Canetet viszont ketten is lerajtolták. Manuel González ráadásul Ogurát is megelőzte, így feljött a második helyre. Acosta a nyolcadik, míg Arbolino a tizennegyedik helyre jött fel, sőt, az olasz pilóta aztán a tizenegyedik pozícióban zárta az első kört.

A 2. kör elején González megtámadta Dixont, de a brit versenyző sikeresen védekezett, miközben Acosta már a hetedik helyen haladt. Ogurát aztán Canet visszaelőzte, majd Alonso López is elment mellette. A japán pilótát aztán Sergio García is megtámadta, de nem tudta maga mögé utasítani, és mivel kicsit kibillent az egyensúlyából, Acosta megelőzte őt.

Az 5. kör elején aztán González sikerrel járt, és a szélárnyéknak köszönhetően az 1-es kanyarban elment Dixon mellett, amivel átvette a vezetést. Hátrébb López és Ogura csatájából Acosta jött ki győztesen, így a 19 éves motoros feljött a negyedik helyre. Dixont aztán Canet is maga mögé utasította, így a brit pilóta rövid idő alatt visszaesett a harmadik helyre.

A következő percekben Arbolino négy pozíciót vesztett, így visszaesett a tizenötödik helyre. A 8. körben López és Ogura előzgette oda-vissza egymást a hetedik helyért. A 10. körben aztán az élen is változott a helyzet, ugyanis Canet az 1-es kanyarban megelőzte Gonzálezt. Közvetlenül mögöttük hasonlóan tett Acosta Dixonnak szemben, így a KTM Ajo pilótája feljött a harmadik helyre.

A 11. körben Acosta nem várt a célegyenesig, és a 10-es kanyarban megelőzte Gonzálezt, majd üldözőbe vette Canetet. Másfél körrel később Dixon szintén elment a VR46 Master Camp pilótája mellett, így újra dobogós helyen állt. A 14. kör végén Acosta ismét a 10-esben előzött, de mivel szélesre vette, honfitársa visszajött elé. Igaz, csak ideiglenesen, mert aztán ő ment szélesre, így a bajnoki éllovas ténylegesen élre állt.

A 16. kör elején aztán Dixon megelőzte Canetet, így ő vált Acosta első számú üldözőjévé. Legalábbis úgy tűnt, ugyanis a Pons csapat motorosa visszavette a második helyet, aminek a KTM Ajo pilótája örülhetett igazán, hiszen lélegzetvételnyi előnyhöz jutott. Igaz, ez nem tartott sokáig, és a kör végén Canet bevetődött Acosta mellé az utolsó kanyarban.

Az 1-es kanyarra aztán Acosta és Dixon is megelőzte Canetet, de utóbbi hamar visszavette a második helyet. Sőt, aztán Acostát, aki hamarosan visszaesett Albert Arenas és González mögé is. Ami az élen zajló csatát illeti, Dixon ideiglenesen elment Canet mellett, de a 23 éves pilóta visszavette a vezetést.

A 18. kör végén Dixon ismét élre állt, Acostát pedig a következő kör elején meglökte García, így González mindkettőjüket visszaelőzte. A 20. körben García visszaelőzte Gonzálezt, így feljött a negyedik helyre. Az utolsó kört Dixon biztonságos előnyben kezdte meg, de mivel elrontotta az első kanyart, Canet ráesett. A spanyol pilóta többször is támadott, de nem tudta megelőzni a brit versenyzőt, aki így megnyerte a futamot, és 44 pontosra csökkentette hátrányát az összetettben. A harmadik helyen Arenas ért célba, míg csapattársa a hatodik lett, így 22 pontosra növelte előnyét a tizenhetedik Arbolinóval szemben.

A Katalán Nagydíj Moto2-es futamának végeredménye