back to top
2024. május 02. 11:13
KezdőlapMoto3Drámai utolsó körös bukások és rendkívül szoros futam után Alonso nyerte a...

Drámai utolsó körös bukások és rendkívül szoros futam után Alonso nyerte a Moto3-as futamot

David Alonso nyerte a Katalán Nagydíjat a Moto3-ban Jaume Masià előtt. A futam során rengetegszer változott az éllovas személye, az utolsó körben Daniel Holgado bukott, míg David Muñozt Deniz Öncü ütötte ki a célvonal előtt.

A megszokottaknak megfelelően késő délelőtt rendezték a Moto3-asok versenyét a Katalán Nagydíjon. Az időmérőn Iván Ortolá bizonyult a leggyorsabbnak, aki 1:48.205 másodperces idejével első pole pozícióját szerezte meg. Mellőle a 304 ezreddel lassabb Deniz Öncü, valamint Joel Kelso indulhatott. A bajnokságot vezető Daniel Holgado csupán a tizenegyedik helyről várhatta a rajtot, míg közvetlen üldözője, Szaszaki Ajumu ennél is hátrébb, a tizenharmadik pozícióba kvalifikált. A mezőny tagjai kivétel nélkül kemény első és lágy hátsó gumit választottak.

A rajtot Öncü kapta el a legjobban, és meg is előzte Ortolát, Kelso pedig maradt a harmadik. Az ausztrál versenyzőt aztán Jaume Masià előzte meg, így utóbbi feljött a harmadik helyre, hogy aztán a második kör elején Ortolát is maga mögé utasítsa. Szaszaki a tizedik, míg Holgado a tizenegyedik helyen zárta az első kört.

Öncünek nem sikerült elszakadnia, sőt, lényegében az egész mezőny együtt maradt. A 3. körben Masià tovább menetelt, és a török pilóta mellett is elment, így átvette a vezetést. A tizenkettedik helyről induló David Alonso pedig ekkorra már a harmadik pozícióban találta magát, miután megelőzte Kelsót.

A 4. kör elején Öncü kis híján kiszorult a fűre, de megúszta a bajt, támadni viszont nem tudott. A következő célegyenesben Masià egyszerre három pozíciót veszített, ugyanis Öncü, Alonso és Kelso is megelőzte. Alonso ráadásul a KTM Ajo versenyzőjét is megelőzte, így ő állt az élen, míg Masià visszaelőzte Kelsót, a következő kör elején pedig Öncüt is. Nem sokkal korábban Filippo Farioli esett el a 4-es kanyarban, miután összeért egyik ellenfelével.

A 7. kör elején aztán megérkezett Holgado, és a szélárnyéknak köszönhetően átvette a vezetést, míg Öncü feljött a második helyre, Masià pedig visszaesett a harmadik pozícióba. A török motoros aztán a következő körben visszaállt az élre, de nyilvánvaló volt, hogy ez még messze nem végleges, hiszen szinte minden körben változott az éllovas személye.

Igaz, Öncü egy kicsit el tudott lépni a többiektől, így a 9. kör elején Holgadónak védekeznie kellett, ám nem tudta megőrizni a második pozíciót Masià-val szemben. David Muñoz ezen a ponton már a negyedik helyen haladt, miután agresszív manőverekkel verekedte magát előre, míg Alonso José Antonio Ruedával csatázott az ötödik helyért.

Féltávnál olyasmi történt, ami addig meglehetősen szokatlan volt ezen a versenyen: nem változott a sorrend az élmezőnyben. A következő körről ez nem volt elmondható, hiszen Masià-t Holgado és Muñoz is megelőzte a célegyenesben. A Leopard Racing motorosa azonban nem nyugodott bele a negyedik helybe, és hamarosan mindkét riválisát visszaelőzte.

A 13. kör elején aztán megint jelentősen változott a helyzet, ugyanis Öncü elvesztette a vezetést, csak éppen nem Masià-val, hanem Holgadóval szemben. Masià ellenben nagyon visszaesett, hiszen Alonso, Muñoz és Stefano Nepa is elment mellette, igaz, utóbbi hármat hamar visszaelőzte. Ezt követően Öncü visszaállt az élre, miután szokás szerint az 1-es kanyarban megelőzte Holgadót. A 10-es kanyarban aztán Masià is elment honfitársa mellett, így ismét a második helyen motorozott.

4 körrel a vége előtt Öncünek sikerült megőriznie a vezetést, miután eredményesen megtörte a szélárnyékot. Nem úgy, mint a 16. körben, amikor Masià mellett még Muñoz és Alonso is megelőzte, Holgadóval pedig összeért, aki így kisodródott a pálya szélére. A világbajnoki éllovas ennek ellenére hamarosan élre állt, miután Masià elmérte a 2-es kanyart, így Alonso és Öncü is megelőzte.

Az utolsó kör elején Holgado bravúros módon megtartotta a vezetést, de aztán Masià megelőzte őt, ahogyan Alonso is. Utána viszont Öncü egy pillanatra vezetett, de elfékezte magát, így az addig egy pillanatig nem vezető Muñoz vette át a vezetést. Itt azonban még nem volt vége, ugyanis Holgado saját hibájából elesett, így kiszállt a győzelemért, illetve a pontszerzésért folytatott küzdelemből.

Muñozt aztán Alonso és Masià is megelőzte az utolsó kanyarban, utána pedig megérkezett Öncü, aki beleszállt riválisába, aki így elesett. Ennek következtében a török pilótát utólag dupla hosszú körre büntették, ami 6 másodpercnek felel meg. Ezzel visszaesett a tizenkettedik helyre, míg a dobogó legalsó fokára Rueda állhatott fel. A negyedik Szaszaki lett, aki így megfelezte a futam előtti 26 pontos lemaradását Holgadóval szemben.

A Katalán Nagydíj Moto3-as versenyének végeredménye