back to top
2024. május 08. 17:25
KezdőlapMotoGPBezzecchi zárta az élen az első indiai MotoGP-szabadedzést, Marc Márquez a második

Bezzecchi zárta az élen az első indiai MotoGP-szabadedzést, Marc Márquez a második

Marco Bezzecchi végzett az eredményjelző tetején az Indiai Nagydíj első szabadedzésén a MotoGP-ben, megelőzve Marc Márquezt és Brad Bindert. Francesco Bagnaia messze volt az első tíztől, míg Fabio Quartararónak óriési balszerencséje volt.

Eljött a várva várt pillanat, és a MotoGP mezőnye megkezdte az Indiai Nagydíj hétvégéjét. Mivel új pályáról van szó, a szokásokkal ellentétben 1:10 perces első szabadedzést rendeztek, hogy a versenyzők minél jobban akklimatizálódjanak a pályához. Emellett többek között Francesco Bagnaiának és Marco Bezzecchinek a korábbi sérüléssel is meg kellett küzdenie.

Az Enea Bastianinit helyettesítő Michele Pirro szinte azonnal bukott, amit Aleix Espargaró elkerült, de ő is a kavicságyban kötött ki. Az első köridőt Jorge Martín motorozta, a Pramac pilótája 1:52.850 másodperccel kezdett. Ezek az idők persze gyorsan javultak, és a spanyol pilóta nem sokkal később már 1:50.130-cal vette vissza a vezetést, ami aztán 1:49.358-ra módosult.

Bő 10 perc elteltével Jack Miller esett el az 1-es kanyarban, miközben a körök továbbra is rohamosan javultak: Luca Marini 1:47.880-naé vette át a vezetést 1:47.880-nal, 668 ezreddel megelőzve Martínt, és további 159-cel Marc Márquezt. Fabio Quartararót technikai hiba hátráltatta, Márquez és Pirro pedig nagyjából egyszerre sodródtak le a pályáról.

Negyedóra után Aleix Espargaró 1:47.611-gyel állt az élre, míg Joan Mir 815 másodperces lemaradással feljött a harmadik helyre. A Honda versenyzőjét aztán Maverick Viñales szorította le onnan, majd Augusto Fernández 235 ezredes lemaradással feljött a második pozícióba, míg Franco Morbidelli ötödiknek zárkózott fel.

Marc Márquez aztán 132 ezredes hátrányban feljött a második helyre, közvetlenül mögé pedig Nakagami Takaaki zárkózott fel. Ezt változott az éllovas személye, ugyanis Martín 1:47.049-cel vette át a vezetést, 35 századdal megelőzve Marinit. Utóbbi csapattársa, Marco Bezzecchi 623 ezredes hátrányban feljött a negyedik helyre.

Nem sokkal félidő előtt Nakagami bukott az 1-es kanyarban, és a motor nagyon összetört. Bár a japán pilóta látszólag nem bukott nagyot, a vállát fájlalta, de később visszatért a pályára. Mindeközben Martín tovább javított, és a hétvége során először bement 1:47 alá, egészen pontosan 1:46.817-et teljesített.

Quartararónak elképesztő pechje volt, ugyanis a második motorja is meghibásodott. Ami az élmezőny sorrendjét illeti, Marini 23 ezredre megközelítette Martínt, míg Marc Márquez felugrott a harmadik helyre, de az ő lemaradása már 5 ezred híján fél másodperc volt. Miller, Mir és Pol Espargaró szintén javítottak, így ők álltak a negyedik, ötödik, illetve hatodik helyen.

Ezután sokáig nem változott a sorrend az elején, majd bő negyedórával a vége előtt Marini 302 ezreddel felülmúlta Martín idejét, miközben Pol Espargaró elesett. Az olasz pilóta azonban csak ideiglenesen vezetett, ugyanis pályaelhagyás miatt elvették a körét. Álex Márquez feljött a harmadik helyre, 18 ezreddel megelőzve a szintén javító bátyját.

Bezzecchi aztán felugrott a harmadik helyre, mindössze 48 ezreddel lemaradva Martíntól. 6 perccel a vége előtt Viñales 1:46.643-mal letaszította a szintén gyorsuló honfitársát az eredményjelző tetejéről, 88 ezreddel megelőzve őt. Martín azonban válaszolt, és 33 ezredes előnnyel visszaállt az élre.

Bezzecchi 4 perccel a befejezés előtt szintet lépett, és 1:45.990-es kört repesztett, míg Fabio Di Giannantonio feljött a negyedik helyre. Azonban ez csak ideiglenes volt, ugyanis Marini 619 ezredes lemaradással feljött a második pozícióba, de Martín 172 ezreddel felülmúlta őt. Hátrébb Marc Márquez az ötödik, Mir a hetedik helyre jött fel.

2 és fél perccel a vége előtt Pol Espargaró ismét elesett, ezúttal a 4-es kanyarban. Bezzecchi és Álex Márquez emiatt nem javíthatott, ellenben az idősebbik Márquezzel, aki feljött a második helyre, 139 ezredes lemaradásban. A nyolcszoros világbajnok maradt is ebben a pozícióban, míg Brad Binder 32 százados lemaradásban szerezte meg a harmadik helyet. Mögöttük Raúl Fernández, Viñales, Johann Zarco, Marini, Martín, Di Giannantonio és Mir lett az első tíz sorrendje. Francesco Bagnaia a tizenötödik, Quartararo a tizenkilencedik lett.

A MotoGP első indiai szabadedzésének végeredménye