back to top
2024. május 08. 08:00
KezdőlapMotoGPMartín nyitott az élen Japánban, de bukott, a Honda és a Yamaha...

Martín nyitott az élen Japánban, de bukott, a Honda és a Yamaha is az első tízben

Jorge Martín végzett az élen a Japán Nagydíj első szabadedzésén a MotoGP-ben, ám a tréning vége felé elesett. Mögötte Augusto Fernández zárt, majd következett a másik két élmenő, míg a Honda és a Yamaha szintén adott versenyzőt az első tízbe.

A Moto3-as és a Moto2-es mezőny után a MotoGP versenyzői is megkezdték a Japán Nagydíj hétvégéjét, hiszen lezajlott az első szabadedzés. Ami a résztvevőket illeti, Álex Rins hosszú idő után visszatért a versenypályára, Enea Bastianinit pedig ezúttal is Michele Pirro helyettesített, míg Cal Crutchlow szabadkártyával indult. Bastianini mellett az Indiában megsérülő Álex Márquez és Luca Marini sincs ott.

A hétvége első idejét előbbi csapattársa, Fabio Di Giannantonio teljesítette, a Gresini versenyzője 1:48.514 másodperc alatt ért köbe. Ezt követően Jorge Martín 1:47.527-tel vette át a vezetést, de, ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a köridők rohamosan javultak. 6 és fél perc után Maverick Viñales állt az élre 1:46.669-cel, 84 ezreddel megelőzve Fabio Quartararót, és további 8-cal Mac Márquezt.

A gyári Aprilia pilótája aztán tovább gyorsult, és 1:46.034-et motorozott, amellyel mindössze 12 ezreddel múlta felül a nyolcszoros világbajnokot, akit Francesco Bagnaia még szintén bőven 1 tizeden belül követett. Viñales azonban itt nem állt meg, és a következő köre már 1:45.819 volt, de a címvédő 188 ezreddel felülmúlta ezt, és Martín is bejött közéjük.

Ezután sokáig nem változott a sorrend az élmezőnyben, csupán Joan Mir esett el az 5-ös kanyarban. Bő negyedórával a vége előtt aztán Marco Bezzecchi 179 ezredes hátránnyal feljött a harmadik helyre. Ezt követően jött Martín, aki 1:45.509-cel átvette a vezetést. Sőt, a spanyol pilóta rögtön tovább javított, és 1:45.366-ra faragta le az addigi legjobb időt.

A Pramac pilótája nem állt le, és szűk 10 perccel a leintés előtt 1:45.192 másodpercet motorozott, a következő kör 3-as kanyarjában viszont bukott, miután kisodródott a kavicságyba. A hajrában aztán Augusto Fernández felugrott a harmadik helyre, miután 565 ezreddel bizonyult lassabbnak honfitársánál. A GasGas pilótája a többséghez képest eltérő gumikon ment, hiszen előre kemény, hátulra lágy abroncsot tettek fel neki.

A 26. születésnapját múlt hét szombaton ünneplő pilótát Brad Binder szorította le a harmadik helyről, de csak ideiglenesen, mert aztán Fernández tovább javítva a második pozícióba jött fel, mindössze 138 ezredes hátrányban. Bezzecchi szintén megelőzte Bagnaiát, hátránya 18 század volt a GasGas motorosához képest. Bagnaia mögött Joan Mir, Binder, Viñales, Jack Miller, Quartararo és Raúl Fernández lett az első tíz sorrendje. A visszatérő Rins a huszonegyedik, vagyis utolsó lett, 2,395 másodperces hátránnyal Martín mögött, és 455 ezreddel lemaradva a közvetlenül előtte záró Pirróhoz képest.

A MotoGP első japán szabadedzésének végeredménye