back to top
2024. május 02. 11:14
KezdőlapMotoGPA mostaninál is több sérülés lehet jövőre a MotoGP-ben?

A mostaninál is több sérülés lehet jövőre a MotoGP-ben?

A sűrű versenynaptár és a sok sérült pilóta két olyan téma, amelyről rengeteg szó esik a MotoGP-ben. Aleix Espargaró szerint a kettő összefügg, de a pilótáknak muszáj elfogadni a helyzetet.

A MotoGP-világbajnokság előzetes 2024-es naptárában előszőr szerepel 22 versenyhétvége, ami ellen többek között Fabio Quartararo és Marc Márquez is felszólalt.

Marc Márquez és Quartararo is kifakadt, túlzónak tartják a 2024-re tervezett programot

Amikor a témáról kérdezték, Aleix Espargaró elmondta: „Nem az számít, hogy én mit gondolok. Ez a Dorna naptára, és ha nem felel meg nekem, dönthetek úgy, hogy otthon maradok, vagy más munkát keresek – mondta. –  Természetesen jobban szeretném, ha kevesebb verseny lenne, és azt is jobban szeretném, ha nem lennének sprintversenyek. De ha huszonkét nagydíjat szerveznek, akkor huszonkettőt kell teljesítened.”

A 34 éves katalán mindössze egy szempontot kritizált: „Négy-öt hét szünetet ígértek a félidőben. Nem az ibizai bulik miatt van szükségünk rá, hanem azért, mert a versenyhétvégék rendkívül megerőltetőek. Rengeteg sérült van most is, és, ahogany az öcsémmel [Pol Espargaróval] is történt, ha a világbajnokságot két részre tudod osztani, hogy felépülj, illetve időt tölts a családdal, az jobb a mentális állapotodnak. Mivel jelenleg nagy a stressz, biztonsági szempontból is jobb, ha megfelelően ki lehet kapcsolódni. Három hét nem elég nekem, három hét szinte semmi. Nehéz lesz.”

Az Aprilia gyári pilótája azonban hangsúlyozta, nem kell túl sokat foglalkozni a versenynaptár tervezésével. „Ez a MotoGP, a sportág legmagasabb szintje – jelentette ki. –  Például én sem szeretnék négy helyszínen versenyezni Spanyolországban. Inkább olyan helyekre mennék, mint Kína. De a naptár olyan, amilyen. Szerintem jobb lenne, ha a szezon közepén több időnk lenne a sérülésekből felépülni, és mentálisan is regenerálódni” – hangsúlyozta Espargaró.

A jelenlegi MotoGP-szezonban észrevehetően magas a sérülések száma. A 22 versenyző közül tíznek már ki kellett hagynia egy vagy több versenyt. A pontverseny jelenlegi harmadik helyezettje, Marco Bezzecchit szombati edzésbalesete után most az a veszély fenyegeti, hogy felkerül erre a riasztóan hosszú listára. A kulcscsonttörés miatti műtéten átesett olasznál még az is kérdéses, hogy a hétvégi Indonéz Nagydíjra el tud-e utazni.

Espargaró számára nem meglepetés a sok sérülés. „Ez nem véletlen – szögezte le. – Ha sok a sérült, annak oka van. Egyértelmű, hogy a világbajnokság az új szabályokkal, a naptárral és a sprintekkel óriási a stresszel jár a pilótákra nézve. Lehetetlen így folytatni. De nem én vagyok az, aki képes lenne ezen változtatni.”

Arra a kérdésre, hogy a MotoGP pilótáinak el kell-e fogadni a megnövekedett sérülésveszélyt, a spanyol veterán kijelentette „Igen, feltétlenül muszáj. Ha nem tetszik, a Superbike-világbajnokságon is részt lehet venni.”