back to top
2024. május 13. 12:11
KezdőlapMotoGPRinst meglepte Marc Márquez döntése, azt hitte, csak szórakozik a világgal

Rinst meglepte Marc Márquez döntése, azt hitte, csak szórakozik a világgal

Álex Rins elárulta, meglepődött, amikor Mac Márquez és a Honda bejelentette az év végi szakítást. Az idény végén szintén eligazoló pilóta elárulta, jelentősen megnehezítette volna a döntését, ha a gyári Honda ajánlata is ott van előtte.

A Honda múlt héten jelentette be, hogy Marc Márquez nem tölti ki a 2024-ig tartó szerződését, és már az idei év végén távozik tőlük. A hivatalos közlemény már jó ideje érett, de a közvélemény nem lehetett benne teljesen biztos, hogy igazak a pletykák, vagy a nyolcszoros világbajnok csak szórakozik a világgal. Álex Rins mindenesetre utóbbit hitte.

Az LCR Honda hosszú sérülésből visszatérő pilótáját sok más kollégájához hasonlóan szintén megkérdezték honfitársáról, akiről időközben az is bizonyossá vált, hogy a Gresini Ducatinál folytatja pályafutását. A 27 esztendős motoros visszautalt Márqueznek a misanói hétvége előtt közzétett videójára, amelyhez annyit fűzött hozzá, hogy „történnek dolgok”.

„Meglepett, mert a misanói futamon sokat viccelődött a közösségi médiában – nyilatkozta az Indonéz Nagydíj előtti sajtótájékoztatón. – Emiatt azt gondoltam, hogy talán marad, és kicsit játszadozik velünk. Azonban a Motegiben szerzett dobogója után bejelentette, hogy távozik a Hondától, miközben egy év hátravan a szerződéséből. Hűha! Eléggé meglepett.”

Marc Márquez elismerte, felmerült, hogy év végén elhagyja a MotoGP-t

Ami az ominózus videót illeti, Rinsnek bizonyos szempontból igaza volt, hiszen Márquez elismerte, hogy akkor még 90 százalékban a Honda felé húzott. A 30 éves versenyző hozzátette, hétről hétre változott, hogy éppen hogyan látja saját helyzetét, és tényleg az utolsó pillanatban, a bejelentést megelőző napon jutott végleges elhatározásra.

„Ha meghozta ezt a döntést, annak oka van, és tiszteletben kell tartanunk – folytatta Rins, aki sok sikert kívánt jelenlegi márkatársának. – Természetesen remélem, hogy Marc ismét nyerni fog. Ő egy nagyon gyors versenyző, és ha meghozza ezt a döntést, akkor szerintem azért [teszi], mert a Hondával nem tudja újra átélni a győzelem érzését.”

Rins szintén távozik a Hondától, miután érvényesítette az opciót, miszerint gyári ajánlat esetén szabadon távozhat. A hatszoros MotoGP-futamgyőztes alighanem Márquez helyére léphetett volna, és megkaphatta volna a Repsol egyik motorját, de akkor még nyilvánvalóan senki nem tudhatta, hogy ez lesz a forgatókönyv. Mindenesetre jelentősen megnehezítette volna a döntését, ha a gyári Honda és Yamaha közül kellett volna választania.

„Biztosan megkaphattam volna az ülését jövőre a Hondánál, de amikor úgy döntöttem, hogy egy másik gyártóhoz megyek, nem volt meg ez a lehetőségem – magyarázta. – Egy [adott] időpontig hoznom kellett egy döntést, és abban a pillanatban ott volt előttem a lehetőség, hogy folytassam az LCR-nél, de az is, hogy elmenjek egy gyári csapathoz. Nem tudom, mit tettem volna, ha két [gyári] lehetőségem van, de akkor [csak] a Yamaháé volt, így azt választottam.”