back to top
2024. május 18. 15:40
KezdőlapMotoGPMarc Márquez elismerte, felmerült, hogy év végén elhagyja a MotoGP-t

Marc Márquez elismerte, felmerült, hogy év végén elhagyja a MotoGP-t

Marc Márquez elárulta, felmerült benne, hogy kihagyja a MotoGP 2024-es szezonját, mondván, nincs értelme úgy versenyezni, ha nem élvezi. A spanyol pilóta elmondta, folyamatosan változott a hozzáállása abban a kérdésben, hogy maradjon-e a Hondánál, végül a bejelentés előtt egy nappal hozta meg a végleges döntést.

A MotoGP-vel foglalkozó közvélemény múlt hét szerda óta azt találgatja, hogy mire megy Marc Márquez azok után, hogy az idei év végén elhagyja a Hondát. Immáron az is hivatalos, hogy a Gresini Ducatinál folytatja a pályafutását, vagyis jövőre felül az idei évet uraló motorra. A nyolcszoros világbajnok először beszélt részletesen a döntés körülményeiről.

Vége a találgatásoknak ─ Marc Márquez a Gresininél folytatja

Márquez pár hete elmondta, hogy három tényleges opciója van. Ezek közül kettő egyértelmű volt: maradni a Hondánál vagy a Gresinihez igazolni. A harmadikat azonban mindenki csak találgatta. Nos, hogy akkor éppen melyik volt a harmadik, azt nem tudni, de elárulta, hogy más csapatok is megkeresték, sőt, egy időben az is benne volt a pakliban, hogy 2024-ben egyáltalán nem lesz ott a mezőnyben.

„Az egyéves kihagyás volt az egyik lehetőség – nyilatkozta az Indonéz Nagydíj előtti sajtótájékoztatón. – Számomra nincs értelme úgy versenyezni, hogy nem élvezem. A múltban sok mindent csináltam, de a jelenben harcolni akarok. Nem számít, hogy egy vagy nyolc bajnoki címe van az embernek. Voltak különböző lehetőségeim, [de ezekről] nem beszélek, mert tisztelem ezeket a csapatokat. A Gresini volt az [az istálló], amelyik várt rám, ők kockáztattak, mert nem ígértem semmit. Múlt héten kedden este döntöttem, szerdán telefonon beszéltem a japán [vezetéssel].”

Márquez csupán egy évre írt alá új csapatához, sokak szerint azért, hogy 2025-re szabadon válogathasson az ülések közül, de ő mással indokolta ezt a döntését. Emellett azt is elmondta, hogy abban a pillanatban, amikor amikor a San Marinó-i Nagydíj hétvégéje előtt megosztott egy, a spanyol labdarúgásban történő átigazolásokra hajazó videót, valójában úgy érezte, hogy a Hondánál akar maradni.

„Soha senkivel nem ültem le, hogy a jövőről beszéljünk – jelentette ki, majd még egyszer leszögezte, hogy nem mond csapatneveket. – Nem fogok válaszolni. Minden csapatot és gyártót tisztelek. Számomra az egyéves szerződés volt az egyetlen opció. Elmagyarázom az okát: amikor az ember nehéz időket él, kételkedik magában. Ha nem élvezem, akkor nincs értelme motorozni. Ha az ember nem élvezi, miért maradna itt? Nem volt egyértelmű a döntés. Úgy tűnik, mintha az elmúlt két hónapban játszadoztam volna. Azonban őszintén szólva minden héten változott a helyzet. Még Misanóban is, amikor közzétettem azt a videót, kilencven százalékig a Hondával voltam. Aztán változott a helyzet. Nagyon nehéz volt. Múlt kedden hoztam meg a döntést. Felhívtam a menedzseremet, az asszisztensemet és a családomat. A Hondának korrekt módon kell dolgoznia, bele kell tennie a költségvetést, hogy javítson a motoron. Ez nem könnyű. Ha lesz idejük, sokkal könnyebb lesz.”

Marc Márqueznek megengedi a Honda, amit Rossinak nem tett lehetővé

Márquez már a bejelentés után is úgy fogalmazott, hogy nehéz volt meghozni ezt a döntést, és sokkal inkább az esze diktálta azt, hogy elhagyja a Hondát, mintsem a szíve. Ugyanakkor az elmúlt évek őt is megviselték, és hiába ápol remek kapcsolatot a Honda alkalmazottaival és vezetőségével, úgy érezte, hogy eljött az ideje a váltásnak.

„Természetesen ez egy nagyon nehéz döntés volt, karrierem legnehezebbje – fogalmazott. – Tizenegy évet voltam a Hondánál, nagyon sikeres [időszak volt]. A múlt hét érzelmileg is kemény volt. Az egész stábom, a barátaim és a családom is ott van a bokszban, ahogyan az összes szponzor. Az embernek néha ki kell lépnie a komfortzónájából. Az én komfortzónám a Honda volt. Hosszú ideig, négy éven át sokat küszködtem, nem élveztem. Változtattam, hogy újra élvezzem [a motorozást] a versenypályán. Mert ha nem, akkor nincs értelme folytatni. Szeretném, hogy a pályafutásom még több évig tartson, és az az elsődleges célom, hogy élvezzem. Azért választottam a Gresinit, mert ez egy nagy család, most a mezőny legjobb motorjával rendelkeznek, és az öcsém is ott van. A Gresini jó eredményeket ért el Álexszel és korábban Enea Bastianinivel. Szeretném élvezni, szeretnék mosolyogni. Ha mosolygok, akkor minden más jön [magától].”

Márquez saját elmondása szerint tökéletes fizikai állapotban kezdte meg az idei szezont, de aztán többször is megsérült, mert túl sokat kockáztatott annak érdekében, hogy a gyenge motorból is jó eredményt hozzon ki. Elsősorban emiatt kezdett gondolkozni a váltáson, de folyamatosan változott, hogy éppen hogyan vélekedik erről. A Gresini viszont kellően türelmes volt ahhoz, hogy kivárja a 30 éves pilóta beleegyezését az átigazolásba, ami az érintett szerint a nehezebbik út.

Quartararo: Márquez meg fogja nehezíteni mindannyiunk életét

„Az idény első részében versenyképes voltam, de nem jó értelemben, sok rizikót vállaltam – magyarázta. – A szezon második részében más volt a hozzáállásom, kockáztattam, de nem úgy, ahogyan az elsőben. Sokszor megsérültem, nehéz volt. Amikor az ember sérült, és nehéz helyzetben van, nem tud döntéseket hozni, ezt korábban megtanultam. Akkor türelmesnek kell lenni. Voltak megbeszéléseim a Hondával, és versenyről versenyre rendkívül nehéz volt, mivel kicsit minden hétvégén változott a gondolkodásmódom. Rengeteg kétség gyötört. Abban az időszakban kapcsolatban voltam a Gresinivel. Azt mondtam nekik, hogy ha akarnak engem, akkor várjanak rám, megtehetik. A döntésem múlt hét kedden, a MotoGP japán [hétvégéje] után született meg: kilépni a komfortzónámból. A legegyszerűbb az lett volna, hogy a Hondánál maradok. A csapatom és a motor is kontroll alatt, nagy a fizetés. Szóval ez lett volna a könnyű megoldás. Azonban, ha vigyázni akarok magamra és a karrieremre, akkor új kihívást kell találnom. A legjobb hely pedig a Gresini csapata volt.”