back to top
2024. május 19. 03:33
KezdőlapMotoGPMartín a hajrában állt az élre, a sérült Bezzecchi bukással zárta az...

Martín a hajrában állt az élre, a sérült Bezzecchi bukással zárta az első indonéziai szabadedzést

Jorge Martín zárta az élen az Indonéz Nagydíj első szabadedzését a két gyári Aprilia előtt. A hajrában az egyaránt sérülésből visszatérő Álex Márquez és Marco Bezzecchi is bukott, de utóbbi Enea Bastianinihez és Luca Marinihez hasonlóan az első tízben végzett.

Az első szabadedzéssel elindult az Indonéz Nagydíj hétvégéje a MotoGP mezőnyének. A gyakorlás előtti legfontosabb hír Marco Bezzecchivel volt kapcsolatos, hiszen az olasz pilóta helyi idő szerint reggel érkezett meg a helyszínre, miután múlt héten kulcscsonttörést szenvedett. A MotoGP orvosai engedélyezték az indulását, de a tréning után újabb vizsgálaton kell részt vennie.

Az első mért kört pont ő, illetve Pol Espargaró futotta meg, az olasz versenyző 1:43.177-tel kezdett, de csak pár másodpercen keresztül állt az élen. Persze a köridők aztán rohamosan javultak, és hamarosan Maverick Viñales 1:34.313-mal állt az élre, 432 ezreddel megelőzve a szintén sérüléssel küzdő Luca Marinit. A gyári Aprilia pilótája aztán javított. és 1:34.267-es körével tovább javított, és 324 ezreddel vezetett Fabio Quartararo előtt.

Ezt követően Marc Márquez állt az élre, de csak néhány pillanatig, mert honfitársa aztán szintet lépett, és már 1:33.200-at motorozott, amely 961 ezreddel volt jobb a nyolcszoros világbajnok idejénél. Quartararo aztán bejött közéjük, 412 ezredes hátrányban, majd Marini és Nakagami Takaaki is megelőzte a Honda versenyzőjét. Nem sokkal később Miguel Oliveira feljött a második helyre, 259 ezredes lemaradással.

Viñales aztán tovább gyorsult, és 1:32.651-gyel 651 ezreddel előzte meg a szintén gyorsuló Marc Márquezt, akit aztán Quartararo 69 ezreddel felülmúlt. A francia pilóta aztán szintén elvesztette a második helyet, de Jorge Martín mindössze 5 ezreddel múlta felül őt. Az edzés első bukását Oliveira produkálta szűk negyedóra után, a portugál motoros a 11-es kanyarban esett el.

Jack Miller aztán felzárkózott a második helyig, 432 ezredes hátránnyal Viñaleshez képest. Quartararo azonban hamar letaszította onnan a gyári KTM pilótáját, és 217 ezredre közelítette meg a spanyol versenyzőt. Bő negyedórával a vége előtt aztán megérkezett Francesco Bagnaia, és 81 ezredes előnnyel átvette a vezetést, de Viñales aztán 1:32.039-cel visszaállt az eredményjelző élére. Nem sokkal később csapattársa, Aleix Espargaró 308 ezredre közelítette őt meg.

A hajrát Álex Márquez bukása nyitotta meg, aki szűk 5 perccel a vége előtt esett el az 1-es kanyarban. Ami a mezőny elejét illeti, Martín fél perccel a vége előtt vette át a vezetést, miután 228 ezreddel megverte Viñalest. A gyári Aprilia pilótája aztán 102 ezredre csökkentette hátrányát. Bezzecchi feljött az ötödik helyre, de a következő körében a 11-es kanyarban bukott, de a képek tanúsága alapján talán nem sérült rá az eddigire.

Martín végül maradt az élen, megelőzve Viñalest és Aleix Espargarót. Mögöttük Franco Morbidelli, Bezzecchi, Bagnaia, Miller, Brad Binder, Enea Bastianini és Marini lett az első tíz sorrendje. Ami a többi sérültet illeti, Álex Márquez a huszadik, Álex Rins a huszonegyedik helyen végzett 1,745, illetve 1,849 másodperces hátrányban. Az utolsó Pol Espargaró lett nem kevesebb mint 2,736 másodperces lemaradással.

A MotoGP első mandalikai szabadedzésének végeredménye