back to top
2024. május 10. 04:40
KezdőlapMotoGPBagnaia nem jutott tovább a furcsa bukást, csonka mezőnyt és a gyári...

Bagnaia nem jutott tovább a furcsa bukást, csonka mezőnyt és a gyári Apriliák sikerét hozó edzésen

Aleix Espargaró zárta az élen az Indonéz Nagydíj edzését, amelyen Francesco Bagnaia az első tízen kívül végzett, így a Q1-ben fogja kezdeni az időmérőt. A tréning elején Brad Binder és Augusto Fernández buktak furcsa módon.

Magyar idő szerint délelőtt rendezték a MotoGP Indonéz Nagydíjának edzését, ahol az első tíz helyezett továbbjutott a Q2-be. Ugyanakkor már csak huszonegy pilóta volt ott a mezőnyben, ugyanis Álex Márquezt versenyzésre alkalmatlannak találták az első tréning után. Ennek következtében most sem rendeznek olyan sprint- vagy főfutamot, amelyen minden állandó motoros részt tud venni, ami idén még nem fordult elő.

Az első mért kört pont csapattársa, Fabio Di Giannantonio teljesítette, 1:33.362 másodperccel. A Gresini motorosa aztán hamar javított, és 1:32.186-ra javította a legjobb időt, 23 ezreddel megelőzve Aleix Espargarót. Ezt követően az olasz versenyző tovább gyorsult, és 1:31.937-tel állt az élre.

Az edzés elején furcsa baleset történt: a 11-es kanyarban Brad Binder kisodródott a pályáról, ami annyira megzavarhatta a mögötte haladó Augusto Fernándezt, hogy elesett, és a motorja nekicsúszott a dél-afrikai versenyző gépének, így ő is bukott. Ami az élmezőnyt illeti, Aleix Espargaró 154 ezreddel felülmúlta Di Giannantonio idejét.

A gyári Aprilia pilótája aztán 1:31.466-tal tovább gyorsult, 206 ezreddel megelőzve Jorge Martínt, de aztán a Maverick Viñales 115 ezredes előnnyel vette át a vezetést, miközben Fabio Quartararo az ötödik, Marc Márquez a hatodik helyen állt. A sorrend aztán változott a két Aprilia között, hiszen az állandó mezőny korelnöke 4 ezredes különbséggel visszavette a vezetést.

A következő bukást a gyári KTM másik pilótája, Jack Miller mutatta be, szintén a 11-es kanyarban. Az ausztrál pilóta előtt Enea Bastianini felemelt kézzel haladt, igaz, az ideális íven. Ezt követően sokáig nem történt változás az élmezőnyben, leszámítva Márquez javítását, aki 459 ezredes hátránnyal feljött az ötödik helyre.

A hajrát Aleix Espargaró nyitotta meg az élmezőnyből, aki 13 és fél perccel a leintés előtt tovább növelte az előnyét, és 1:31.088-cal 21 ezredre megközelítette Quartararo tavalyi pályacsúcsát. Aztán viszont már kevésbé örülhetett, ugyanis két piros szektor után a 10-es kanyarban elcsúszott. Utána aztán vissza tudott szállni a motorra, és behajtott a bokszba.

Ennek következtében Viñales volt az, aki megdöntötte a körrekordot 1:30.853-mal. Martín hibázott, így Quartararo volt az, aki feljött a harmadik helyre. Nem sokkal később azonban Marco Bezzecchi vette át a vezetést, miután 209 ezreddel felülmúlta a gyári Aprilia pilótáját. Martín aztán feljött az ötödik pozícióba, míg Francesco Bagnaia a kilencedik helyen állt 7 perccel a vége előtt.

A végharát Bastianini bukása indította, aki a 11-es kanyarban esett el 4 és fél perccel a vége előtt. Binder aztán feljött a második pozícióba, míg Martín a negyedik, Márquez a hatodik helyre ugrott fel, Aleix Espargaró pedig nem tudott javítani. Ellentétben a következő körével, amellyel 17 századdal megelőzte Bezzecchit.

2 és fél perccel a vége előtt Miller is elesett, így ismét sárga zászló volt érvényben, Bagnaia pedig nem volt továbbjutó helyen. A címvédőnek egy köre maradt, ám a negyedik szektorban rontott, és lesodródott a pályáról, a mögötte haladó Joan Mirt pedig Augusto Fernándezhez hasonlóan annyira megzavarta a hiba, hogy elesett.

Espargaró végül 1:30.474-gyel végzett az élen, 154 ezreddel megelőzve Viñalest. Mögöttük Bezzecchi, Binder, Martín, Márquez, Miguel Oliveira, Di Giannantonio, Miller és Quartararo lett a továbbjutók sorrendje. Bagnaia csupán a tizenhatodik pozícióban zárt a hibája után, a sérülésből visszatérő Bastianini és Álex Rins pedig az utolsó két pozíciót szerezték meg.

A MotoGP mandalikai edzésének végeredménye