back to top
2024. május 07. 18:16
KezdőlapMotoGPBátyja egyszerre boldog és dühös Pol Espargaró miatt: Jobb, ha nem mondom...

Bátyja egyszerre boldog és dühös Pol Espargaró miatt: Jobb, ha nem mondom ki, amit gondolok

Pol Espargaró elárulta, hogyan jutottak arra a döntésre, hogy jövőre csak tesztpilóta lesz, és leszögezte, nem a pénz motiválta. Bátyja, Aleix egyszerre örül és mérges amiatt, ahogyan a KTM öccsével bánt, emellett Marc Márquez átigazolásával kapcsolatban is megszólalt.

Bár Marc Márquez távozásának, illetve új csapatának bejelentése miatt kissé háttérbe szorult, a KTM múlt héten szintén pontot tett a találgatások végére, és bejelentette a Tech3 GasGas jövő évi felállását. Pedro Acosta helye nagyjából biztosra vehető volt, sokáig azonban úgy tűnt, hogy Pol Espargaró lesz a csapattársa, Augusto Fernándezt pedig lefokozzák.

Hivatalos: Acosta debütál a MotoGP-ben, az utolsó pillanatban történt fordulat a KTM-nél

Végül meglepetésre éppen fordítva történt, és az idei újonc maradt, a tapasztalt motoros pedig jövőre a KTM tesztpilótája lesz. A felek hangsúlyozták, hogy közösen jutottak erre a döntésre, ami nyilvánvalóan valamelyest javítja a lépés megítélését a közvélemény szemében. A csütörtöki sajtótájékoztatón Espargaró részletesen beszámolt a történtekről, illetve a háttérről.

„Végül beszéltünk a gyártóval, és megállapodtunk a következő évre vonatkozóan, hogy néhány futamot teljesíthetek, a legtöbb szabadkártyát [én használhatom fel], és csupán más módon támogatom a csapatot és a gyártót, mint ahogyan idén tettem – nyilatkozta. – Azt is láttuk, hogy az új versenyprogram elég megterhelő, és sérülésből is sok volt. Reméljük, hogy nem [lesz ilyen], de ha valaki megsérül, mint idén az én esetemben, amikor Jonas [Folger] sok versenyen helyettesített, akkor az én szerepem is ez lesz.”

A 32 éves versenyző 2014 óta versenyez állandó jelleggel a MotoGP-ben, már persze amikor nem volt éppen sérült. Tíz szezon után – amelyből ötöt a KTM valamelyik csapatánál töltött – azonban félre kellett állnia, amiért akár balhét is csaphatna, hiszen volt szerződése a 2024-es idényre. Azonban ő igyekezett a lehető legérettebben lereagálni a kialakult helyzetet.

„Kétségtelen, hogy jövőre is állandó versenyző akarnék lenni, mert valójában úgy érzem, hogy gyors vagyok – fogalmazott. – Nem vagyok annyira gyors, mint amennyire szeretnék lenni, de elég sokáig távolt voltam. A motor sokat változott, és nem volt elég időm arra, hogy olyan gyors legyek, mint amilyen lenni szeretnék. Azonban még így is elég gyors voltam. Ugyanakkor ezt érett módon kell kezelnem, nem szabad úgy viselkednem, mint egy gyerek, aki ordít és sír. A lehető legérettebb és legjobb módon, a lehető legpozitívabban és legproaktívabban kezdem el az új fejezetét az életemnek.”

Espargaró a szezonnyitó Portugál Nagydíj második edzésén szenvedett súlyos balesetet, aminek következtében csak a nyári szünet után térhetett vissza a mezőnybe. Nyilvánvaló, hogy ha egy ilyen sérülés után fosztanak meg valakit az állandó versenyzői szerepétől, annak nem lehet jó optikája, de a spanyol pilóta hangsúlyozta, hogy nem ez volt a cél. Emellett azt az elméletet is megcáfolta, hogy egy jelentős anyagi kompenzáció jelentősen megkönnyítette a döntését.

Pol Espargaró: Ez nem egyoldalú döntés volt, épp ellenkezőleg

„Hosszú beszélgetés volt – emlékezett vissza. – Nem minden a pénzről szól. Nem akarok udvariatlanul megnyilvánulni, de a bankszámlám rendben van, nincs szükségem több pénzre. Rengeteg éve versenyzem, és szerencsére nem költöttem el minden pénzt, amit szereztem. Szóval ezzel a részével nincs gondom. Csupán arról az érzésről van szó, amelyet szerintem a világon minden ember akar, hogy legyen [célja] az életében. Nemcsak a jövő évről beszélek, hanem arról is, hogy a közel- illetve távoli jövőben úgy érezzem, hasznos tudok lenni a gyártó számára.”

Mindez persze nem jelenti azt, hogy Espargaró érdemi pályafutása véget ért, már csak a jövő évi beugrások miatt sem. Ugyanakkor korábban felmerült, hogy 2025-ben a KTM-nek esetleg már hat motorja legyen, és így a most hoppon maradó pilóta visszatérhessen. A nyolcszoros MotoGP-dobogós mindenesetre nem zárta ki, hogy lesz ő még a jelenlegi szerepében.

„Vannak lehetőségek, hogy 2025-ben versenyezzek, talán a Pierer Mobility Groupon belül, vagy talán azon kívül, nem tudom – jelentette ki. – Az viszont biztos, hogy a Pierer Mobility Groupnál szeretnék maradni, és vannak lehetőségek arra, hogy 2025-ben [állandó] pilóta legyek. Most még túl korai, mert ez másfél év múlva lesz, szóval még túlságosan messze van, de minden lehetőség nyitva áll, és egyszerűen csak versenyképes akarok lenni, bármit is csinálok. Senki nem ismeri a jövőt, úgyhogy a jövő mindenki számára nyitott.”

Espargaró azzal zárta mondandóját, hogy Acosta nagyszerű motoros lesz a gyártó számára. Persze a 19 éves versenyző érkezése borítékolható volt, és inkább Fernández megtartása volt a meglepő. Ezzel kapcsolatban a 32 éves pilóta bátyját, Aleix Espargarót is megkérdezték, aki elárulta, hogy meglehetősen kettős érzéssel tekint a döntésre.

„Örülök, mert jövőre [nagyobb] biztonságban lesz, és több időt tölthet otthon a családjával – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Arra számítottam, hogy kicsit rosszabb állapotban lesz, de boldognak látom. Szóval mint testvére örülök, de ennek a mezőnynek a tagjaként jobb, ha nem mondom ki, amit gondolok.”

Az állandó mezőny korelnökét Márquez váltásáról is megkérdezték. A legtöbben úgy vélik, hogy a nyolcszoros világbajnok gyors lesz a Ducatin, és nagy kihívást fog jelenteni az olasz gyártó többi pilótájának. Az idősebbik Espargaró felidézte korábbi kijelentését, és ennek kapcsán rávilágított arra, hogy mennyire gyorsan változhat a helyzet.

Vége a találgatásoknak ─ Marc Márquez a Gresininél folytatja

„Amikor Marc folyamatosan nyert, azt mondtam, hogy a következő húsz évben is nyerhet, de nézzék meg, micsoda zűrzavar lett a sérülésével, illetve az olasz, nem pedig a japán márkák javulásával – magyarázta. – Minden megtörténhet. [Ugyanakkor] ő az egyik, ha nem a legtehetségesebb versenyző valaha. Szóval vegyük a legjobb motort, ültessük fel rá, és meglátjuk [mi történik].”