back to top
2024. május 12. 08:17
KezdőlapMotoGPLemaradt a Q2-ről, de Bagnaia így is viccelődött: Túl sokat beszéltetek Marc...

Lemaradt a Q2-ről, de Bagnaia így is viccelődött: Túl sokat beszéltetek Marc Márquezről

Francesco Bagnaia nem esett kétségbe amiatt, hogy nem került be az első tízbe az Indonéz Nagydíj edzésén, és még viccelődött is a riporterekkel. A címvédő elárulta, olyan területen akadtak problémáik, amely könnyen orvosolható.

Francesco Bagnaiának nem indult jól az Indonéz Nagydíj hétvégéje, hiszen az első tízen kívül végzett az edzésen. Mindez azt jelenti, hogy a jerezi forduló óta először már a Q1-ben kénytelen lesz megkezdeni az időmérőt, ahol persze jó eséllyel pályázik az egyik továbbjutó helyre. A 26 éves versenyző azonban nem esett pánikba, és továbbra is nyugodt maradt.

Bagnaia nem jutott tovább a furcsa bukást, csonka mezőnyt és a gyári Apriliák sikerét hozó edzésen

Olyannyira, hogy még viccelődött is az őt kérdező riporterekkel. „Csak azért történt, mert tegnap túl sokat beszéltetek Marcról, ma pedig jobban a figyelem középpontjában akartam lenni” – utalt a csütörtöki sajtónapra, amelynek a fő témája a 2024-re a gyári Hondától a Gresini Ducatihoz igazoló Marc Márquez volt, és sokakat megkérdeztek a nyolcszoros világbajnok lehetséges kilátásairól.

Bagnaia szerint Marc Márquez mindenkinél gyorsabb lesz, amikor először felül a Ducatira

Bagnaia a tét nélküli első szabadedzésen még a hatodik pozícióban zárt, vagyis nem mondhatni, hogy katasztrofálisan kezdett. Nem véletlen, hogy jól érezte magát a motoron, és elmondása szerint többé-kevésbé megoldódtak a korábbi gondjai. Ezért is érte meglepetésként, amikor magyar idő szerint délelőtt csak a tizenhatodik pozícióban zárt.

„Az érzet alapján nem számítottam arra, hogy lemaradok a Q2-ről – nyilatkozta immáron komolyan. – Végre ismét jól érzem magam fékezés közben, illetve a kanyarbejáratoknál, jó a tapadásom, ami az elmúlt időszakban hiányzott [Jorge] Martínhoz képest. Szóval minden feltétel adott volt ahhoz, hogy jól teljesítsek, de az elektronikát illetően nem találtunk megoldást. Ez nem probléma, de nem passzol a helyzethez.”

Bagnaia ezzel együtt is továbbjuthatott volna, ám előbb egy sárga zászló miatt nem tudott kellően gyors kört motorozni, az utolsó körébe pedig belehibázott. Egészen a harmadik szektor végéig úgy tűnt, hogy könnyedén megfutja a szükséges köridőt, ám a pálya utolsó szakaszán lecsúszott az aszfaltról, így nem tudott javítani.

„[A motor] hátulja nagyon ideges – folytatta. – Az utolsó körben a tizennégyes kanyarban elkezdtem fékezni, és ebben a fázisban nagyon kevés a motorfék, de így is nagyon idegessé vált alattam. Ez egy különleges helyzet, és dolgozunk rajta, de szerencsére az elektronikai részét könnyebb kezelni, mint a vázat, amelyben sokkal több az ismeretlen. Szóval ebből a szempontból nyugodtabb vagyok, de meg kell találnunk a megoldást.”

A gyári Ducati motorosa hozzátette, a versenytempót illetően több lehetőséget is kipróbált, és megítélése szerint a gyorsak közé tartozik, még Martínénál is jobb a sebessége. Azonban ezen a téren sem minden tökéletes, hiszen nem érzi eléggé, hogy az első gumi mikor kezd elkopni. Mindenesetre összességében egyáltalán nem esett kétségbe, már csak azért sem, mert a Spanyol Nagydíjon végül nagyon szép eredményt ért el a Q1-ből indulva.

Martín a hajrában állt az élre, a sérült Bezzecchi bukással zárta az első indonéziai szabadedzést

„Nem vagyunk rossz helyzetben, és én vagyok az utolsó, aki ilyen szituációkban szenved – szögezte le. – Legutóbb Jerezben voltunk a Q1-ben, mert lassú voltam, és nem éreztem jól magam, aztán viszont megnyertük a nagydíjat. Ezúttal más miatt maradtunk le a Q2-ről, de meggyőződésem, hogy holnap megoldjuk a problémáinkat, és ott leszünk, hogy az élmezőnyben harcoljunk, azzal a különbséggel, hogy ezúttal nagyon jól érzem magam a beállítások terén. Azonban érdekes lesz, mert nagyon keskeny az [ideális] ív, és amint elhagyja az ember, nagyon koszossá válik a pálya, így hátulról indulva nagy probléma lehet.”

Bagnaia úgy érkezett meg a hétvégére, hogy mindössze 3 pont az előnye Martínnal szemben, ráadásul az utóbbi hétvégéken riválisa volt jobb formában. Most pedig korántsem ideális helyzetben kezdte meg a fordulót, mindezek ellenére továbbra is rendkívül higgadtnak tűnik. Az olasz pilóta elárulta, mi a titka.

„A nyugalom mindig az első helyen áll nálam – felelte az erre vonatkozó kérdésre. – Ez alapvető, de van egy csapatom, amely sokat segít ebben. Amikor egy probléma [egy adott területre] korlátozódik, tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy nyugodt tudok maradni. Amikor több dolog van, talán idegesebb leszek, de most nem ez a helyzet.”