back to top
2024. május 03. 09:54
KezdőlapMotoGPHivatalos: Acosta debütál a MotoGP-ben, az utolsó pillanatban történt fordulat a KTM-nél

Hivatalos: Acosta debütál a MotoGP-ben, az utolsó pillanatban történt fordulat a KTM-nél

A Tech3 GasGas bejelentette, hogy Pedro Acosta és Augusto Fernándezzel vágnak neki a 2024-es szezonnak. A sokáig befutónak tartott Pol Espargaró egy „fontos és értékes” pozíciót kap.

Véget ért a KTM-saga, ami a pilótakérdést illeti, és megszületett a válasz a kérdésre, hogy az öt versenyzőből melyik marad hoppon. A Tech3 GasGas ugyanis bejelentette, hogy Pedro Acosta és Augusto Fernández lesz a csapat két versenyzője a 2024-es szezonban. Mindez azt jelenti, hogy Pol Espargarónak az érvényes szerződése ellenére nem maradt hely.

A KTM-nél nyár óta az a helyzet állt fent, hogy a négy jelenlegi motorosnak egyaránt volt szerződése a következő idényre, és Acostának is odaígérték az egyik motort. Az osztrák gyártónál azért alakult ki ez a szituáció, mert a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna nem engedélyezte, hogy egy második szatellitcsapatot indítsanak, és betöltsék a tavaly kivonuló Suzuki által hagyott üresedést, továbbá más gyártók ügyfeleit sem tudták elhappolni.

A két bejelentett név közül Acostáé a kevésbé meglepő. A még mindig csak 19 éves pilótát korszakos tehetségnek tartják, eredményei pedig egyelőre igazolják ezt. 2020-ban megnyerte a Red Bull Rookies Cupot, majd egy évvel később rögtön világbajnok lett a Moto3-ban. Első Moto2-es évében nem tudott harcolni a végső győzelemért, de három futamgyőzelemig így is eljutott, idén pedig már hat diadalnál jár, és hat fordulóval a vége előtt 50 ponttal vezeti az összetettet. Bár nemrég úgy fogalmazott, hogy nem garantált számára a MotoGP-ülés, valójában azóta tudni lehetett az érkezéséről, hogy Francesco Guidotti, a gyári KTM csapatfőnöke informálisan megerősítette ezt.

Fordulat a KTM-nél, Acosta helye az ígéret ellenére sem biztos a MotoGP 2024-es mezőnyében

Fernández megtartása viszont annál meglepőbb húzás, figyelembe véve, hogy még egy nappal ezelőtt is arról szóltak a hírek, hogy ő lesz az áldozata a KTM pilótapolitikájának. Ez azonban mégsem így történt, vagyis jövőre is lehetőséget kap a GasGasnál. Idén egyébként a mezőny egyetlen újoncaként nem lehetett panasz a teljesítményére: az első tizenegy hétvégéjén kivétel nélkül pontot szerzett, Le Mans-ban ráadásul a negyedik helyen ért célba. 67 pontjával jelenleg a tabella tizennegyedik helyén áll, közvetlenül Marc Márquez előtt.

Hamarosan átvágja a versenyzők gordiuszi csomóját a KTM, ám ez kellemetlenséget eredményez

Ennek következtében Pol Espargaró lett az, aki állandó ülés nélkül maradt a következő szezonra. A 32 éves motoros a szezonnyitó Portugál Nagydíj második edzésén súlyos balesetet szenvedett, és csak a nyári szünet után tudott visszatérni, de nyilvánvalóan még akkor sem volt tökéletes állapotban. A nyolcszoros MotoGP-dobogós idén tért vissza a KTM-hez, ahol korábban már négy évig versenyzett. A közleményben méltatják az érdemeit, és kiemelik, hogy nem engedik el a kezét, sőt, „fontos és értékes” pozíciót kap a KTM-et birtokló Pierer Mobility motorsportprogramjában, és mind a pályán, mind azon kívül lesz szerepe. Konkrétumot nem írtak le, de ez minden bizonnyal tesztpilótai szerepet jelent, emellett szabadkártyásként részt vehet néhány futamon.

„Fontos és nehéz döntést kellett meghoznunk a GasGasnál 2024-re vonatkozóan – jelentette ki Pit Beirer, a KTM, illetve a GasGas motorsport-igazgatója. – Augusto lenyűgöző első lépéseket tett meg a MotoGP-ben, és teljes mértékben meg vagyunk győződve arról, hogy megvan benne a sebesség és az intelligencia a további fejlődéshez. Pedro egy nagyon különleges tehetség, aki már annyi mindent nyert nagyon gyorsan. A 2024-es éve arról fog szólni, hogy megtanulja megtenni a következő lépést a MotoGP nagyjai között. Szeretném megköszönni Polnak mindazt, amit eddig tett, és amit a továbbiakban tesz értünk. Ez a srác rendkívül kemény és elkötelezett, ezért akarunk számolni vele a struktúránk fontos részeként. Pol nyitottsága és proaktivitása miatt a legmélyebb tiszteletemet érdemli. Emberi nagyságát alátámasztja, hogy segítő kezet nyújtott felénk ebben a helyzetben. Ez is megmutatja a sportág iránti szenvedélyét és a jövőre vonatkozó gondolatait. Ezekkel a darabkákkal a helyükön, valamint Hervé [Poncharal csapattulajdonossal], Nicolas [Goyon csapatfőnökkel], illetve az egész csapattal és az ő tapasztalatukkal a GasGas márka izgalmas év elé néz.”