back to top
2024. május 03. 10:56
KezdőlapMotoGPHamarosan átvágja a versenyzők gordiuszi csomóját a KTM, ám ez kellemetlenséget eredményez

Hamarosan átvágja a versenyzők gordiuszi csomóját a KTM, ám ez kellemetlenséget eredményez

Sajtóértesülések szerint a KTM hamarosan bejelenti a 2024-es pilótafelállását. Várhatóan Augusto Fernándezt Pedro Acostára cserélik, ám az újonc lefokozása miatt az osztrák gyártónál nem a legjobb a légkör.

Hónapok óta húzódik már a kérdés, hogy milyen felállással vág neki a KTM a következő MotoGP-szezonnak. Brad Binder helye végig biztosnak tűnt a gyári istállónál, és bár a Moto2-es bajnokságot vezető Pedro Acosta nemrég ennek ellenkezőjét mondta, az ő érkezésével is lehetett számolni. Azt viszont sokáig nem lehetett sejteni, hogy Jack Miller, Pol Espargaró vagy Augusto Fernández helyén mutatkozik be a királykategóriában.

Fordulat a KTM-nél, Acosta helye az ígéret ellenére sem biztos a MotoGP 2024-es mezőnyében

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a KTM ügyeivel kapcsolatban mindig jól értesült SPEEDWEEK.com információi szerint végül az idei szezon egyetlen újonca lesz az áldozat. Most pedig Ricard Jové, a DAZN kommentátora számolt be arról, hogy már nem kell sokat várni a bejelentésig, ám a döntés rossz hangulatot eredményezett az osztrák gyártónál.

Eldőlt, hogy kinek a helyén debütálhat Acosta a MotoGP-ben?

Híreim vannak Ausztriából – írta az X-en. – Azt mondták nekem, hogy néhány órán vagy napon belül hivatalossá válik, hogy, hogy mi a végleges megoldás a helyekkel kapcsolatos problémát illetően (öt versenyző van négy motorra), és a helyzet szó szerint nagyon kényes, mert olyan embereket érint, akik tudják, hogy sportkarrierjük meg fog szakadni. Mindannyian tudjuk, hogy a Speedweek, a márkához közel álló médium néhány nappal ezelőtt azt írta, hogy Augusto Fernández lesz az, akit lecserélnek Pedro Acostára. Nincs olyan információm, amely ezt megerősítené vagy cáfolná, de azt tudom, hogy készülőben van a végleges döntés, és egyáltalán nem kellemes a légkör.”

Korábban olyan pletykák is felröppentek, hogy Millert fogják lefokozni, aki ugyan Japánban jól szerepelt, de az azt megelőző időszakban nyújtott teljesítménye hagyott kívánnivalót maga után. A harmadik lehetőség pedig Espargaró lett volna, ám az aligha vette volna ki jól magát, hogy nem a súlyos balesete után még az érvényes szerződését is felbontják.

Ha nekem kellene meghoznom ezt a bonyolult döntést, kétségtelenül Jack Millernek keresnék egy méltó és jó kilépési lehetőséget tesztpilótaként és szabadkártyás versenyzőként – folytatta Jové. – Szeretem Jacket és a személyiségét, de az eredményeit és a közelmúltbeli apává válását figyelembe véve nem lenne őrültség márkanagyköveti jövőt biztosítani neki. Második opcióként ez Pol Espargaró számára sem lenne rossz projekt, de mondhatjuk, hogy a súlyos sérülése után megérdemli, hogy legyen ideje talpra állni.”

Miller elismerte, elveszítheti a helyét a KTM-nél Marc Márquezzel szemben

A KTM szempontjából ez sem a legszebb lépés, ha a közönség várható reakcióját vesszük alapul, hiszen tavaly Raúl Fernándeznek és Remy Gardnernek sem volt maradása újoncként, most pedig várhatóan egy újabb elsőéves pilótától veszik el az állandó versenyzői pozíciót. Igaz, Augusto Fernández vélhetően így is fog versenyezni jövőre, hiszen nem kizárt, hogy a gyártóknak 2024-ben már hat szabadkártyás lehetőségük lesz, nem beszélve az esetleges sérülések miatti beugrásról. Ezzel együtt ez nyilván törést jelentene a 26 éves motoros karrierjében.

Ha ezt megteszik Augustóval, az megtöri egy olyan srác útját, aki az egész szezonban fejlődött és javult – fogalmazott Jové, akinek láthatóan nem tetszik a KTM feltételezett döntése. – Hamarosan megtudjuk, hogy mi lesz a vége a dolognak. Semmit nem szabad kizárni, még azt sem, hogy elmegy kölcsönbe egy másik csapathoz, illetve márkához.”