back to top
2024. május 03. 20:56
KezdőlapMotoGPFordulat a KTM-nél, Acosta helye az ígéret ellenére sem biztos a MotoGP...

Fordulat a KTM-nél, Acosta helye az ígéret ellenére sem biztos a MotoGP 2024-es mezőnyében

Pedro Acosta elárulta, bár továbbra is a MotoGP-ben szeretné tölteni a következő szezont, erre egyáltalán nincs garancia. A helyzet azért is érdekes, mert Moto2-es csapata már bejelentette a jövő évi pilótapárosát.

Továbbra sem oldódott meg a pilótakérdés a KTM-nél. Az osztrák gyártó mind a négy jelenlegi versenyzőjének van szerződése a következő szezonra, a Moto2-es világbajnokság listavezetőjének, Pedro Acostának pedig odaígérték az egyik motort. Az biztos, hogy jövőre is négy versenygéppel fognak harcba szállni, ugyanis a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna nem tette lehetővé, hogy új csapatot indítsanak, és a többi gyártótól sem tudták elhappolni valamelyik szatellitistállót.

A MotoGP-ben szerepel jövőre az egyik legnagyobb tehetség, Pedro Acosta

Magyarán szólva az öt pilótából valaki biztosan hoppon fog maradni, még akkor is, ha jövőre esetleg több szabadkártyás lehetőség lesz. Eddig úgy tűnt, hogy a 2026-ig szerződést hosszabbító Brad Binder és a generációja legnagyobb tehetségeként számontartott Acosta biztonságban vannak, és Jack Miller, Pol Espargaró vagy Augusto Fernández lehet a KTM pilótapolitikájának az áldozata.

Azonban nem kizárt, hogy olyan forgatókönyv valósul meg, amelyre egészen biztosan kevesen számítottak. Acosta ugyanis kijelentette, egyáltalán nem biztos, hogy jövőre a királykategóriában fog versenyezni. „Meglátjuk, hol fogok motorozni – nyilatkozta a 19 éves motoros. – Most még a levegőben lóg a dolog. Még nincsenek híreink. Talán még egy évet maradok a Moto2-ben, nem tudjuk.”

Bár Acostának aligha van szerződése arra vonatkozóan, hogy jövőre a MotoGP-ben versenyezhet, Francesco Guidotti, a gyári istálló csapatfőnöke nyáron bejelentette, hogy a spanyol pilóta jövőre a MotoGP-ben fog versenyezni. Ráadásul a KTM-mel kötött megállapodásában állítólag szerepelt egy záradék, melynek értelmében június 30-a után tárgyalhatott volna más gyártókkal, amennyiben a KTM nem garantálja neki a helyet a MotoGP-ben. Ennek tudatában furcsa lenne, ha mégsem lenne ott a királykategória 2024-es mezőnyében, de elismerte, hogy ez benne van a pakliban.

„Mindig is két irány volt, de nem akarom elfogadni – fogalmazott. – Nem igazán tetszik az ötlet, hogy még egy évet maradjak a Moto2-ben, mivel fel akarok lépni a MotoGP-be. Úgy gondolom, hogy ez a helyes lépés. Nem félhetünk semmitől. Realistának kell lennünk, ha nem tudunk [fellépni], akkor nem tudunk. Várnom kell.”

Lavinát indíthat el Marc Márquez: Viñales a Hondánál, Quartararo az Apriliánál köthet ki?

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Acosta biztosan nem maradhat jelenlegi csapatánál, hiszen a Moto2-ben szereplő KTM Ajo már bejelentette, hogy Celestino Viettivel és Deniz Öncüvel vág neki a következő idénynek. Persze amennyiben Acosta hoppon marad, más gyártók is megkörnyékezhetik. A Honda például adná magát, amennyiben Marc Márquez valóban távozik, de a nyolcszoros világbajnok eligazolása potenciálisan akkora lavinát indíthat be, hogy honfitársa akár máshol is kiköthet. Ami biztos, legalábbis az érintett elmondása szerin, hogy a szezon vége előtt megszületik a döntés.