2024. április 28. 02:50
KezdőlapSuperbikeBautista nyert, és újabb lépést tett a címvédés felé, a Ducati megnyerte...

Bautista nyert, és újabb lépést tett a címvédés felé, a Ducati megnyerte a világbajnokságot

Álvaro Bautista nyerte a Superbike-világbajnokság első portimãói futamát Toprak Razgatlıoğlu és Jonathan Rea előtt. A spanyol versenyző ezzel 52 pontra növelte előnyét a tabellán, a Ducati pedig matematikailag is bebiztosította a gyártók közötti világbajnoki címet.

Szombaton délután rendezték a Superbike-világbajnokság portimãói fordulójának első futamát. A pole pozíciót Jonathan Rea szerezte meg, mellőle csapattársa, az aragóniai fordulót kihagyó Alex Lowes indulhatott. A harmadik pozíció Andrea Locatellié lett volna, de mivel a múlt heti második futamon nem állt ki azonnal a műszaki hibája után, a huszonnegyedik rajtkockába száműzték. Emellett az időmérő végén Michael Ruben Rinaldi és Remy Gardner körét is elvették, így az első sor Toprak Razgatlıoğluval egészült ki, a negyedik helyről pedig az összetettet vezető Álvaro Bautista várhatta a piros lámpák kialvását.

Razgatlıoğlu kiválóan kapta el a rajtot, és az első kanyarra már át is vette a vezetést. Rea-t ráadásul Lowes és Bautista is megelőzte, így visszaesett a negyedik helyre. Utána pedig még neki is ment a Ducatinak, így visszaesett a hetedik helyre, de hamar visszatért a negyedikre. A 2. körben aztán Lowes átvette a vezetést, miután maga mögé utasította Razgatlıoğlut.

A 3. körben aztán Bautista is megtámadta a török pilótát, de nem tudott elmenni mellette, miközben Rea visszazárkózott az élmezőnyre. Sőt, hamarosan egy szép manőverrel meg is előzte a címvédőt. A 4. kör elején aztán Razgatlıoğlu átvette a vezetést, Bautista pedig mindkét Kawasakit megelőzte, sőt, átmenetileg élre is állt, de ezt nem tudta megtartani.

A következő körökben a szokásosnak mondható hármas kicsit ellépett a többiektől. A célegyenesben aztán Bautista átvette a vezetést, de az 1-es kanyarban Razgatlıoğlu kifékezte őt, így visszaállt az élre. A következő körben azonban már összejött a manőver, és a spanyol pilóta maradt az élen.

Igaz, ezúttal sem sokáig, hiszen a 7. körben a Yamaha versenyzője ismét bebújt riválisa mellé, így ismét ő állt az élen. Utána viszont ugyanaz volt a játék, így a 8. kör elején már ismét a Ducati pilótája vezetett. Razgatlıoğlu ráadásul utána hibázott, így Bautista el tudott húzni ellenfeleitől. Hátrébb Rinaldi futama véget ért, ugyanis technikai hiba miatt a bokszba kellett hajtania.

Bautista előnye aztán 1 másodpercnél is nagyobb volt, de utána Razgatlıoğlu fokozatosan közeledett riválisára. Azonban 5 tized alá nem sikerült csökkenteni a lemaradást, majd a különbség ismét növekedni kezdett. Hátrébb azonban volt csata: Garrett Gerloff a 17. körben elment Lowes mellett, majd Michael van der Markot is maga mögé utasította, így feljött a negyedik helyre. Igaz, a holland pilóta visszavágott elé. A következő körben viszont végleg elvesztette a pozíciót márkatársával szemben.

Bautista végül több mint 2 másodperccel nyerte meg a futamot, így 52 pontra növelte előnyét Razgatlıoğluval szemben. Ez azt jelenti, hogy a második futamon akár matematikailag is pontot tehet az egyéni bajnoki cm kérdésére. Ami a gyártók közötti pontversenyt illeti, a Ducati előnye 102 pont, így immáron biztosan világbajnoknak mondhatják magukat. A harmadik helyen Rea futott be, míg mögötte végül Gerloff, Lowes, Gardner és Van der Mark lett a sorrend.

A Superbike-vb első portimãói futamának végeredménye