back to top
2024. május 12. 13:15
KezdőlapMotoGPMartín kis híján részt sem tudott venni a sprinten, és zavarja a...

Martín kis híján részt sem tudott venni a sprinten, és zavarja a túlzott nyomás

Jorge Martín elárulta, egy szenzorhiba nyugtalanította a Pramac csapatát a Japán Nagydíj sprintfutamának rajtja előtt. A spanyol versenyzőnek egyébként sem volt ideális a felkészülése, mert túlságosan izgult a verseny előtt.

Jorge Martín meggyőző teljesítménnyel szerezte meg a pole pozíciót a Japán Nagydíj időmérőjén, majd nyerte meg a sprintfutamot. A 25 éves pilóta zsinórban harmadszor aratott rajt-cél győzelmet szombaton, és így már csak 8 pont a hátránya Francesco Bagnaiával szemben a bajnoki összetettben. A 12 körös viadalra való felkészülése azonban több szempontból sem volt ideális.

Martín zsinórban harmadszor nyert a sprinten, Bagnaia rossz rajt után harmadik Japánban

Nem sokkal a rajt előtt jó néhányan körbeállták a motorját, köztük a főmérnöke, Daniele Romagnoli, a Ducati versenyrészlegének vezérigazgatója, Gigi Dall’Igna, valamint Danny Aldridge, a MotoGP technikai igazgatója. A szakemberek a Desmosedici GP23-as hátuljára mutogattak, és Martín el is mondta, mi volt a gond.

„Egy szenzor hibaüzenetet küldött, de szerencsére nem ment tönkre – nyilatkozta a későbbi győztes, aki tisztában van vele, hogy sokkal nagyobb bajba is kerülhetett volna a váratlan hiba miatt.. – Igazán szerencsés voltam, mert ezen szenzor nélkül szinte el sem tudtam volna indulni. Nyugtalanító volt a helyzet, de megoldottuk.”

Ami a futamot illeti, Martín elmondta, hogy a közvetlenül mögötte végző Brad Binder a „végsőkig hajtotta” őt, és szinte időmérős köröket kellett motoroznia. Kiemelte, hogy ahogyan ő lelassult, úgy a KTM versenyzőjének tempója még rosszabb lett. Mindez a vasárnapi futam szempontjából is kifejezetten érdekes lehet, hiszen ott kétszer akkora lesz a versenytáv, mint a sprinten.

Mivel Bagnaia harmadik lett, Martín újabb 5 pontot hozott rajta. Mindez azt jelenti, hogy ha a főversenyen ismét nyer, és a címvédő nem a második helyen fut be, akkor életében először vezetni fogja a MotoGP világbajnoki tabelláját. Ő azonban nem akar ilyesmire gondolni, mivel már most túlságosan nagy nyomás volt rajta a futam előtt.

Tovább csökkent az előnye Martínnal szemben, de Bagnaia örül a harmadik helynek

„Nagyon jól teljesítünk, és a legfontosabb, hogy nem változtatok a mentalitásomon – szögezte le a MotoGP hivatalos honlapjának. – Erre nagyon koncentrálok, mert ma kissé ideges voltam, és nem akarom érezni ezt a nyomást. Csak élvezni akarom a pillanatot. Előtte nagyon nyugodt voltam, de egy órával a futamot megelőzően nagyon ideges lettem. Nem akarom ezt.”