back to top
2024. július 27. 04:28
KezdőlapMotoGPMartín zsinórban harmadszor nyert a sprinten, Bagnaia rossz rajt után harmadik Japánban

Martín zsinórban harmadszor nyert a sprinten, Bagnaia rossz rajt után harmadik Japánban

Jorge Martín nyerte a Japán Nagydíj sprintfutamát a MotoGP-ben Brad Binder és a Francesco Bagnaia előtt, miután a címvédő két pozíciót is veszített a rajtnál. Ezzel 8 pontra csökkent a különbség a bajnoki tabella éllovasai között.

Az időmérő után magyar idő szerint a sprintfutamot is megrendezték a Japán Nagydíj szombati napján a MotoGP-ben. A pole pozíciót Jorge Martín szerezte meg riválisa, Francesco Bagnaia előtt, míg a bajnoki összetett harmadik helyén álló Marco Bezzecchi negyedikként indulhatott. Ami a gumiválasztást illeti, mindenki kemény első és lágy hátsó abroncsot használt.

Martín legyőzte Bagnaiát, Marc Márquez megmentette a japán gyártók becsületét a motegi időmérőn

Martín jól kapta el a rajtot, míg Bagnaiát Jack Miller megelőzte, majd az első kanyarban Brad Binder is elment mellette. Bezzecchinek szintén nem sikerült jól az elrugaszkodás, hiszen visszaesett a hatodik helyre Marc Márquez mögé. A KTM-ek között aztán még az 1. körben helycsere történt, és Binder feljött a második helyre.

Az első négy között viszonylag nagy volt a különbség, Márquez viszont üldözőbe vette Bagnaiát. Ezt követően azonban a gyári Honda pilótája is kissé leszakadt a címvédőről. Mögöttük azonban megtörtént a helycsere, ugyanis Johann Zarco maga mögé utasította Bezzecchit.

Az 5. körre párosokra szakadt szét az első négy, hiszen a két KTM között már több mint 1 másodperc volt a különbség. Azonban Binder és Bagnaia sem volt valódi támadási pozícióban Martínnal, illetve Millerrel szemben. Legalábbis a 6. körig, ugyanis a gyári Ducati pilótája egyre közelebb került egykori csapattársához.

Márquez eközben nagyon lelassult, aminek következtében Zarco és Bezzecchi is utolérte. Azonban nem a francia versenyző tudott támadni, hanem ő volt az áldozat, ugyanis a VR46 pilótája visszavette a pozíciót. A 8. körben aztán Bezzecchi a nyolcszoros világbajnokot is megtámadta, de lesodródott a pályáról, aminek következtében mindkettőjükkel szemben pozíciót vesztett, míg Zarco feljött a hatodik helyre. Mindeközben Aleix Espargarónak technikai gondjai voltak, és feladta a futamot.

A 9. körben Bagnaia megtámadta Millert, de a gyári KTM motorosa sikeresen védekezett. A következő körben azonban az ausztrál pilóta minimális hibát követett el, amelyet a bajnoki éllovas kőkeményen kihasznált. Egy körrel később Bezzecchi maga mögé utasította Márquezt, így feljött a hatodik pozícióba.

Martín győzelméhez egy pillanatig nem fért kétség, és zsinórban a harmadik sprintfutamon aratott rajt-cél győzelmet. Binder második helyét szintén nem fenyegette veszély, míg Bagnaia lett a harmadik, így 8 pontra csökkent az előnye. Zarco közeledett Millerre, de elkapni nem tudta, mögöttük pedig Bezzecchi, Márquez, Fabio Di Giannantonio és Maverick Viñales lett az első kilenc sorrendje. Fabio Quartararo csupán a tizenötödik helyen ért célba.

A MotoGP japán sprintfutamának végeredménye