back to top
2024. május 04. 01:33
KezdőlapMotoGPKettős mérce a MotoGP-ben? – Bezzecchi a nagy ütések ellenére hamar visszatérhetett...

Kettős mérce a MotoGP-ben? – Bezzecchi a nagy ütések ellenére hamar visszatérhetett a pályára

Az egyik legismertebb MotoGP-szakújságíró nem érti, hogy Marco Bezzecchit miért engedték vissza ennyire hamar a pályára, miután látványos balesetet szenvedett a Japán Nagydíj időmérőjén. A mostani esetet egy múlt heti incidenssel hasonlította össze, amely teljesen másképp végződött.

Marco Bezzecchi a negyedik helyet szerezte meg a Japán Nagydíj időmérőjén. Ebben önmagában semmi meglepő nincs, de a kontextust nézve már sokkal érdekesebb ez a mondat. A VR46 pilótája ugyanis azok után kvalifikálta magát a második sor legelőkelőbb pozíciójába, hogy a Q2 elején nagy balesetet szenvedett.

Martín legyőzte Bagnaiát, Marc Márquez megmentette a japán gyártók becsületét a motegi időmérőn

A 24 éves pilóta az utolsó szektorban veszítette el a motort, majd olyan szerencsétlenül esett, hogy a kavicságyban többször is átbukfencezett. Ennek szinte biztosan nagy ütéseket kapott, és mindezt alighanem a leintés utáni képek is bizonyítják: Bezzecchi elég furcsán mozgott, amikor visszatért a bokszba, és leszállt a motorról.

Ezt látva a negyedik hely még bravúrosnak is mondható, ám Simon Patterson, a The-Race.com újságírója egy sokkal aggasztóbb aspektusra hívta fel a figyelmet saját X-oldalán. Az egyik legelismertebb MotoGP-szakíró nem értette, hogy Bezzecchi hogyan térhetett vissza ennyire gyorsan a pályára, és mi a helyzet az orvosi vizsgálattal.

„Az esés során Marco Bezzecchi feje többször is nagy sebességgel kapott ütést – fogalmazott a brit újságíró, majd kérdőre vonta az illetékeseket az eljárás miatt. – Nyilvánvalóan azonnal visszaengedték a pályára, hat perccel a baleset után, és négy perccel azt követően, hogy visszatért a bokszba. Agyrázkódási protokoll? Milyen agyrázkódási protokoll?

Patterson a szezon során már nem először vetette fel, hogy bizonyos esetekben nem végeznek alapos vizsgálatot. A Spanyol Nagydíj után Fabio Quartararo bukása után vetette fel, hogy túl kevés időt töltött a bokszban, és elbagatellizálták az esetet. Ahogyan most, úgy akkor is a rögbit hozta fel példaként, ahol egy ilyen esetben a játékosnak minimum 12 percet kell várnia, hogy visszatérhessen a pályára, és ezalatt alaposan kivizsgálják.

Két MotoGP-pilóta is agyrázkódással versenyzett az előző hétvégén?

A szakíró egy másik érdekes adalékot is megemlített: az Indiai Nagydíj Moto3-as időmérőjén Deniz Öncüt fekete zászlóval intették ki. Ennek oka, hogy a török versenyző bukott, majd nem követte az orvosi protokollt. Ahogyan Patterson fogalmazott, „kíváncsi lennék, mi a különbség az ő és Bezzecchi mai esete között.