back to top
2024. május 06. 04:34
KezdőlapMotoGPMartín legyőzte Bagnaiát, Marc Márquez megmentette a japán gyártók becsületét a motegi...

Martín legyőzte Bagnaiát, Marc Márquez megmentette a japán gyártók becsületét a motegi időmérőn

Jorge Martín szerezte meg a pole pozíciót a Japán Nagydíj időmérőjén Francesco Bagnaia és Jack Miller előtt. Marco Bezzecchi a nagy bukása ellenére negyedik lett, míg Marc Márquez volt az egyetlen a japán gyártók versenyzői közül, aki részt vett a Q2-ben.

Magyar idő szerint hajnalban rendezték a Japán Nagydíj időmérőjét a MotoGP-ben. Ami a Q1-et illeti, Brad Bindernek, Francesco Bagnaiának, Aleix Espargarónak, Jorge Martínnak, Marco Bezzecchinek, Fabio Di Giannantoniónak, Johann Zarcónak, Maverick Viñalesnek, Pol Espargarónak, valamint Jack Millernek nem volt jelenésük a kvalifikáció első részében, hiszen ők végeztek az első tízben a pénteki edzésen. A második szabadedzésen a VR46 pilótája volt a leggyorsabb.

Binder pályacsúcsot futott, a szenvedő Bagnaia a végén támadt fel, Quartararo látványosan bukott

Az időmérő elején mindenki kemény első és lágy hátsó gumin ment ki a pályára. Az első időt Fabio Quartararo teljesítette, a Yamaha versenyzője 1:44.679 másodperc alatt ért körbe. Az első próbálkozások után végül a második helyen állt, hiszen csak Marc Márquez előzte őt meg 315 ezreddel. Ezután szinte mindenki javított, de az élmezőny sorrendje nem változott: a nyolcszoros világbajnok 1:43.997-tel állt az élen, 141 ezredes előnnyel a francia motoros, és további 245-tel Augusto Fernández előtt. Ami a többieket illeti, egyedül Cal Crutchlow-nak nem volt mért ideje, hiszen a brit versenyző csupán egy kört tett meg a Q1 első felében.

A résztvevők szokás szerint visszatértek a bokszba, hogy aztán pár perc múlva visszatérjenek a pályára. Raúl Fernández 88 ezredes hátrányban feljött a második helyre, miközben Márqueznek és a láthatóan bicegő Quartararónak csupán egy lövésük volt. A spanyol pilóta aztán további 36 ezredet javított, míg Augusto Fernández 132 ezredes hátrányban feljött a harmadik pozícióba.

Quartararo körét aztán pályaelhagyás miatt elvették, így a negyedik pozícióban zárt, míg Márquez szintén nem javított,, de maradt az élen. Rajta kívül Raúl Fernández jutott tovább, mögöttük Augusto Fernández, Quartararo, a végén eleső Joan Mir, Miguel Oliveira, Nakagami Takaaki, Crutchlow, Stefan Bradl és Michele Pirro lett az időmérő első szakaszának sorrendje.

A Q2 elején Miller kivételével mindenki a szokásos gumikon hördült ki a garázsból, az ausztrál pilóta azonban elölre is lágy abroncsot választotta. A második szakasz egy látványos bukással indult, Bezzecchi az utolsó szektorban esett hatalmasat, de szerencsére hamar felállt, és ment a tartalékmotorjáért.

Martín 1:43.638 másodperccel kezdett, 411 ezreddel megelőzve Márquezt, és 814-gyel Di Giannantoniót. A Pramac versenyzője aztán tovább javított, és 1:43.198-as körének köszönhetően tovább növelte előnyét, 589 ezreddel megelőzve Millert. Di Giannantonio megelőzte Márquezt, aki csupán egy gyorskört teljesített a Q2 első felében. Mögöttük Binder, Pol Espargaró, Zarco, a második gyorsköre során hibázó Bagnaia, Fernández, Viñales és Aleix Espargaró volt a sorrend, Bezzecchinek pedig természetesen nem volt ideje.

A hajrában először Bagnaia és Bezzecchi teljesítettek gyorskört, és előbbi a harmadik, utóbbi a hetedik helyre jött fel. Martín nem javított, ellentétben a címvédővel, aki aztán 171 ezredes hátrányban a második pozícióba jött fel, míg mögötte Miller, Bezzecchi, Di Giannantonio és Márquez volt a sorrend.

A hajrában Martín nem javított, ahogyan a közvetlenül mögötte motorozó Márquez sem, miután Aleix Espargaró meglehetősen rossz helyen volt. Bagnaia hibázott, így maradt a második helyen. Ezzel a Pramac pilótája idei második pole pozícióját szerezte meg. Bagnaia mögött Miller, Bezzecchi, Binder, Di Giannantonio, Márquez, Viñales, Aleix Espargaró, Zarco, Fernández és Pol Espargaró lett a sorrend.

A MotoGP japán időmérőjének végeredménye