back to top
2024. május 17. 08:07
KezdőlapMotoGPBinder pályacsúcsot futott, a szenvedő Bagnaia a végén támadt fel, Quartararo látványosan...

Binder pályacsúcsot futott, a szenvedő Bagnaia a végén támadt fel, Quartararo látványosan bukott

Brad Binder pályacsúccsal zárt az élen a Japán Nagydíj edzésén, a sokáig szenvedő Francesco Bagnaiát és Aleix Espargarót megelőzve. Fabio Quartararo és Marc Márquez is bukott, és a Honda, valamint a Yamaha többi pilótája sem jutott a Q2-be.

Folytatódott a Japán Nagydíj hétvégéje a MotoGP-ben, hiszen magyar idő szerint reggel megrendezték az edzést. A szabadedzéssel ellentétben itt már volt tét, hiszen az első tíz helyezettnek nem kell részt vennie a Q1-ben a szombati időmérőn. Ami az időjárást illeti, ezúttal is száraz körülmények között motoroztak a mezőny tagjai.

Martín nyitott az élen Japánban, de bukott, a Honda és a Yamaha is az első tízben

Az első idő Maverick Viñales nevéhez fűződött, a gyári Aprilia pilótája 1:45.837 másodpercet motorozott. A következő próbálkozások után Brad Binder vette át a vezetést 1:45.060-nal, 159 ezreddel megelőzve a spanyol pilótát. Ezt követően Jorge Martín állt az élre, miután 165 ezreddel bizonyult gyorsabbnak dél-afrikai motorosnál.

A Pramac versenyzője a következő körében már 1:44.724-et teljesített, Binder pedig 234 ezreddel bizonyult lassabbnak nála. Bő negyedóra elteltével aztán a gyári KTM versenyzője ismét javított, de még mindig 155 ezreddel elmaradt ellenfelétől. Bő 20 perc után aztán Fabio Di Giannantonio feljött a harmadik helyre, 223 ezredes hátránnyal Martín mögött.

Az edzés első bukását Raúl Fernández produkálta, aki a 10-es kanyarban esett el. Csapattársa, Miguel Oliveira viszont befejezte a jó körét, és csupán 101 ezreddel maradt el Martín idejétől. Sőt, a következő körével már át is vette a vezetést, hiszen 226 ezreddel gyorsabbnak bizonyult a Pramac versenyzőjénél.

Martínt aztán Fabio Quartararo is megelőzte, aki 52 ezreddel maradt el az RNF Aprilia pilótájától. A francia motoros aztán további 3 századdal javított saját legjobbján, de maradt a második pozíciójában. Nem sokkal később Jack Miller esett el, de az ausztrál pilóta némi segítséggel vissza tudta tolni a motort a pályára, és tovább tudott menni.

Az edzés utolsó harmadába lépve Marc Márquez feljött a harmadik helyre, miután csupán 76 ezreddel volt lassabb Oliveiránál, ráadásul ezúttal nem közvetlenül valamelyik ellenfele mögött teljesítette a kört. Negyedórával a vége előtt aztán Aleix Espargaró állt az élre, 111 ezreddel megelőzve márkatársát.

Nem sokkal később Binder 1:44.255-t4l állt az élre, 23 ezreddel megelőzve Viñalest, és további 1-gyel Martínt. A nap leglátványosabb bukását Quartararo mutatta be, aki a 6-os kanyarban esett el, és ő, valamint a motor is meglehetősen nagy ütést kapott. A francia pilóta szerencsére nagyobb baj nélkül megúszta a balesetet, de nem volt tökéletes állapotban.

10 perccel a vége előtt kis híján Márquez is elesett, de neki sikerült megfognia a Hondát. A nyolcszoros világbajnok nem állt továbbjutó helyen, ahogyan Francesco Bagnaia sem. Ellentétben Di Giannantonióval, aki 308 ezredes előnnyel átvette a vezetést. Ami Marco Bezzecchit illeti, a véghajrá előtt a kilencedik helyet foglalta el, mögötte Quartararo volt.

3 és fél perccel a vége előtt Raúl Fernández ismét bukott, de előtte Binder pályacsúccsal vette át a vezetést, 295 ezreddel megelőzve Aleix Espargarót. Márquez az ötödik helyre jött fel, de csak ideiglenesen, mert elvették a körét. Bagnaiáét viszont nem, így a korábbi szenvedés után 29 ezredes hátránnyal feljött a második pozícióba.

Az utolsó percben Márquez is eldobta a motort, így nem volt esélye a továbbjutásra. Ezzel ki is alakult a végeredmény: Binder 1:43.489-cel zárt az élen Bagnaia és Aleix Espargaró előtt. Mögöttük Martín, Bezzecchi, Di Giannantonio, Johann Zarco, Viñales, Pol Espargaró és Miller lett az első tíz sorrendje. A japán gyártók tehát hazai pályán nem tudtak az első tízben végezni, ami pedig Álex Rinst illeti, csupán hat kört tudott megtenni, így könnyen lehet, hogy vissza fog lépni a további küzdelmektől.

A MotoGP japán edzésének végeredménye