back to top
2024. május 21. 05:51
KezdőlapMotoGPEnnyi volt, Rins nem folytatja a japán hétvégét

Ennyi volt, Rins nem folytatja a japán hétvégét

Álex Rins visszalépett a Japán Nagydíj hátralévő részétől, a továbbiakban Stefan Bradl fogja helyettesíteni. Fabio Quartararót elvitték az orvosi központba az edzésen elszenvedett balesete után, de a vizsgálatok alapján versenyzésre alkalmasnak találták.

A Japán Nagydíj hétvégéje előtt az LCR Honda némileg váratlanul bejelentette, hogy Álex Rins ott lesz a pályán. A spanyol versenyző még a mugellói sprintfutamon szenvedett súlyos balesetet, amelynek következtében eltört a síp- és a szárkapocscsontja. Korábban arról lehetett hallani, hogy a motegi fordulót még kihagyja, ám ez nem így történt, vagy legalábbis nem teljesen.

Hoppá, Álex Rins közel négy hónap után Japánban visszatér a MotoGP mezőnyébe

A felek ugyanis óvatosan fogalmaztak azzal kapcsolatban, hogy mit várnak a visszatéréstől, és érezni lehetett, hogy a pilóta és a csapat sem biztos benne, hogy Rins végigbírja a hétvégét. Az első szabadedzés, illetve az edzés után pedig már lehetett sejteni, hogy ebből nem lesz folytatás, hiszen amellett, hogy hatalmas volt a lemaradása, kifejezetten kevés kört tett meg.

Nem sokkal a leintés után pedig érkezett is a bejelentés, hogy Rins nem folytatja tovább, és szombattól a Honda tesztpilótája, Stefan Bradl veszi át a helyét. Az LCR közleményéből kiderült, hogy a fájdalom olyan mértékű volt, hogy az nem teszi lehetővé a további szereplést, ugyanakkor hozzátették, hogy büszkék a 27 éves motoros erőfeszítéseire.

„Megpróbáltuk, de… – írta Rins a közösségi médiában, majd egy szomorúságot jelző emojival zárta le a mondatot. – Mindegy, örülök, hogy [egyre] több lépést teszünk a felépülés útján. Dolgozunk tovább.” Ami Bradlt illeti, a szezon során hatodik alkalommal fog versenyezni, ebből harmadszor lesz Rins helyettese.

Binder pályacsúcsot futott, a szenvedő Bagnaia a végén támadt fel, Quartararo látványosan bukott

Rins kiválásával a MotoGP mezőnyének 22 állandó versenyzője közül legfeljebb 18 fog rajthoz állni a sprintfutamon, illetve a főversenyen. Enea Bastianini még a Katalán Nagydíj rajtja után sérült meg több helyen is, míg Álex Márquezt és Luca Marinit a múlt heti indiai forduló során érte a baj. Előbbi az időmérőn a bordáit, utóbbi a sprinten a kulcscsontját törte el.

A magyar idő szerint péntek reggel lezajlott edzés vége felé Fabio Quartararo nagyot bukott, és bár az hamar kiderült, hogy nem szenvedett komoly sérülést, az is látszott, hogy nincs tökéletes állapotban. A Yamaha motorosát a leintés után az orvosi központba vitték, ahol a vizsgálatok alapján az a döntés született, hogy alkalmas a versenyzésre.