back to top
2024. július 27. 01:31
KezdőlapMotoGPTovább csökkent az előnye Martínnal szemben, de Bagnaia örül a harmadik helynek

Tovább csökkent az előnye Martínnal szemben, de Bagnaia örül a harmadik helynek

Jorge Martín elárulta, anélkül volt ilyen jó a tempója a Japán Nagydíj szombati napján, hogy jelentősen változtattak volna a beállításokon. A sprintfutamon látott sebességét Brad Binder is elképedve figyelte, míg Francesco Bagnaia az újabb vereség ellenére is elégedett a harmadik hellyel.

Jorge Martín magabiztos győzelmet aratott a Japán Nagydíj sprintfutamán, miután a pole pozícióból indulva a rajttól egészen a célvonalig vezetett. A második helyen Brad Binder ért célba, ám nem tudta igazán megszorítani a Pramac versenyzőjét, igaz, őt sem veszélyeztették hátulról. Mögöttük Francesco Bagnaiát intették le, akinek az előnye így tovább csökkent az összetettben.

Martín összességében az ötödik, zsinórban pedig a harmadik sprintjét nyerte, ráadásul utóbbit úgy hajtotta végre, hogy minden egyes körben ő vezetett. A spanyol pilóta számára látszólag nem indult jól a nap, hiszen csupán a hetedik helyen zárta a második szabadedzést, 526 ezredes hátrányban a leggyorsabb kört megfutó Marco Bezzecchi előtt. Azonban tisztában volt a kontextussal, és végül igaza is lett.

„Nagyon erősnek éreztem magam a futamon – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – A délelőtti [szabadedzésen] nem voltam a legjobbak között, de használt gumikon mentem, szóval azt gondoltam, hogy ez az oka. Az időmérőn aztán láttam, hogy igazam volt, és csodálatos kört raktam össze. Igyekszünk dolgozni a részleteken, próbáljuk megérteni [a motort], mert a beállításokon nem sokat változtattunk. Nagyon jó alapot találtunk, örülünk, hogy ennyire jó a tempó. Holnap több kör lesz, kicsit nyugodtabbnak kell lenni, menedzselnünk kell a gumikat. Boldog vagyok, holnap pedig egy újabb győzelemért megyünk.”

Binder az ötödik helyről kezdte meg a sprintfutamot, de remek rajtjának köszönhetően Bezzecchit és Bagnaiát is megelőzte, majd még az 1. körben csapattársát, Jack Millert is maga mögé utasította. Innentől kezdve semmilyen szempontból nem fért kétség a második helyéhez, így megerősítette negyedik helyét az egyéni tabellán.

Martín zsinórban harmadszor nyert a sprinten, Bagnaia rossz rajt után harmadik Japánban

„Nagyszerűen rajtoltam, és az egyes kanyarban megelőztem néhány srácot – kezdte. – Aztán a hátsó egyenesben Jack mellé értem a belső íven. Jorge tempója elképesztő volt, nem hittem el, milyen köröket megy. Nagyon jó verseny volt, örülök, hogy újra itt vagyok a dobogón. A fiúk remek lenyűgöző munkát végeztek, a motor jól működött. Holnap is megpróbáljuk.”

Bagnaia mindkét KTM-mel szemben pozíciót veszített a rajt után, sőt, egy ideig Marc Márquez vészesen közel motorozott hozzá. Aztán viszont utolérte Millert, és bár az első próbálkozása sikertelen volt, egykori csapattársa minimális hibáját kihasználva elment mellette. Ezzel együtt előnye már csak 8 pont Martínnal szemben, ennek ellenére elégedetten értékelt.

„Örülnünk kell, mert őszintén szólva nem számítottam többre – fogalmazott. – Kicsit bajban voltam a hátsó tapadással, mindenesetre ez volt a maximum. Elégedettnek kell lennünk azzal, amit elértünk szóval a harmadik hely rendben van. Jorge a legjobb formájában van, kiválóan teljesít, de nekünk nyugodtnak kell lennünk. A holnapi nap más lesz.”

Az egyéni tabella mellett érdemes szót ejteni a gyártók világbajnokságáról, amely korántsem ennyire szoros. Miután a Ducati nyert, a KTM második lett, míg az Aprilia csupán 1 pontot szerzett Maverick Viñales kilencedik helyével, a futamon bolognai gyártónak legalább 19 ponttal kell többet szerezniük az osztrákoknál ahhoz, hogy matematikailag is bebiztosítsák az elsőségüket. Ez úgy valósulhat meg, hogy valamelyik pilótájuk nyer, KTM-ek pedig nem végeznek az első kilencben, vagy legjobb versenyzőjük második lesz, a KTM motorosai pedig maximum a tizenötödik pozícióban futnak be.