back to top
2024. május 02. 14:26
KezdőlapMotoGPA MotoGP-ben szerepel jövőre az egyik legnagyobb tehetség, Pedro Acosta

A MotoGP-ben szerepel jövőre az egyik legnagyobb tehetség, Pedro Acosta

Bár hivatalos bejelentés nem történt, biztosra vehető, hogy Pedro Acosta jövőre a MotoGP-ben fog szerepelni. Ezt a KTM csapatfőnöke, Francesco Guidotti erősítette meg, de hozzátette, azt még nem mondja el, hogy melyik csapatnál.

A MotoGP 2024-es pilótafelállásának egyik legfontosabb kérdése volt, hogy Pedro Acosta ott lesz-e a mezőnyben, és ha igen, akkor melyik gyártó, illetve csapat motorján fog versenyezni. Nos, a háromból kettő kérdésre kiderült a válasz: a 19 éves versenyző a KTM motorján fog debütálni jövőre, de azt nem tudni, hogy a gyári alakulat vagy a GasGas színeiben.

Acostát generációja egyik, ha nem a legnagyobb tehetségeként tartják számon. Nem véletlen, hiszen 2019-ben második lett a Red Bull Rookies Cupban, míg 2020-ban úgy nyerte meg a sorozatot, hogy az első három hétvégén egyaránt mindkét futamon győzött. 2021-ben első évében világbajnok lett a Moto3-ban, és bár a Moto2-ben nem sikerült jól a bemutatkozó idénye, idén már ismét jó formában versenyez.

A Marc Márquez által is nagyra tartott Acosta leszögezte, jövőre a MotoGP-ben szerepel

Ugyanakkor még mindig borzasztóan fiatal, éppen ezért sokáig kérdéses volt, hogy a KTM felviszi-e a királykategóriába, vagy az idei szereplésétől függetlenül még egy éven át a középső géposztályban tartják. Pit Beirer, az osztrák gyártó motorsport-igazgatója korábban utóbbi mellett foglalt állást, de Acosta nemrég leszögezte, hogy akárhol is, de 2024-ben a MotoGP-ben fog versenyezni.

A KTM-nek ugyanis június 30-áig volt lehetősége érvényesíteni azt az opciót, hogy Acostát magukhoz láncolják, onnantól kezdve bármelyik másik gyártóval tárgyalhatott volna. Mint kiderült, ez meg is történt, és jövőre a MotoGP-ben láthatjuk őt. Már csak az a kérdés, hogy melyik istállónál. „Volt egy opciónk, amellyel élhettünk, és nyilvánvalóan éltünk is vele – nyilatkozta a GPOne.com-nak Francesco Guidotti, a KTM csapatfőnöke. – A MotoGP-ben lesz, de hogy melyik csapathoz megy, az meglepetés.”

Innentől kezdve nyilvánvaló, hogy két lehetőség van: a gyári KTM vagy a GasGas. Előbbinél valamelyik jelenlegi versenyző szerződését fel kellene bontani, hiszen Brad Binder és Jack Miller is 2024-ig írt alá a csapathoz. Utóbbinál már nagyobb a mozgástér, hiszen Augusto Fernándezt csak az idei szezonra kötötték az istállóhoz, míg Pol Espargaró szerződése ugyan szintén jövőre jár le, de felmerül a kérdés, hogy a súlyos sérülése után mennyire akarja még erőltetni a versenyzést.

Augusto Fernández: Acosta megérdemel egy MotoGP-motort, de egyértelműen veszélyt jelent rám

Ami az idei szezont illeti, Acosta a futamok felét megnyerte, hiszen nyolc hétvégéből négyszer győztesként hagyhatta el az adott helyszínt. Ennek ellenére csupán második az összetettben az eddig kiegyensúlyozottabban teljesítő, a 2024-es MotoGP-s szereplésre szintén jó esélyekkel pályázó Tony Arbolino mögött. Persze még messze nem dőlt el semmi, hiszen a különbség csupán 8 pont kettőjük között.